Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Blaufränkisch

(2)

Blaufränkisch, Lemberger och Kekfrankos - kär druva har många namn. I Österrike, Tyskland och Ungern kallas den här blå druvan på helt olika vis.

Odlingsområden och ursprung

Odlingsområden för Lemberger/ Blaufränkisch/ Kekfrankos är framförallt Österrike och då främst i regionen Burgenland men även i Ungern, Tyskland och främst då i Württemberg vidare till Kroatien, Tjeckien, Rumänien, Slovenien, Serbien och Friuli som ligger i Italien. Lemberger har även börjat odlas i en liten utsträckning i USA, Kanada, Australien och Japan.

Lemberger (Blaufränkisch/Kekfrankos) tros ha sitt ursprung i Österrike där den också är en av de mest odlade blå druvsorter. I Ungern går druvan under namnet Kékfrankos och i Slovakien heter den Frankovka Modrá. Kärt barn har ju som känt många namn. 

Blaufränkisch är ett känt begrepp på druvan i alla fall sedan 1860-talet. Dock har man felaktigt trott att Blaufränkisch (Lemberger) är identisk med druvan Gamay. Trots att Gamay inte alls har samma typ av struktur och strävhet som Blaufränkisch (Lemberger) har.

Lemberger är en druva som trivs bäst i något varmare klimat och odlas därför flitigt i södra delen av Österrike och då i Burgenland kring Neusiedlersjön som har en yta på hela 315 km² varav 240 km² ligger i Österrike och resterande 75 km² tillhör Ungern. Neusiedlersjön är extremt grund och har ett maxdjup på endast två meter. Detta gör att den värms upp lätt och håller området runt omkring sig varmt, hela vägen långt in på hösten. Även i Syd-Tyskland och då i Württemberg har Lemberger ökat avsevärt i popularitet från ca 500 ha druvodling på 70-talet till hela 1900 ha år 2017. Trots detta, är Lemberger en druva som endast utgör 1,8 % av odlad vingårdsmark i Tyskland, men vad beträffar just Württemberg är det 15% av odlingarna som består av Lemberger. 

SMAKPROFIL

Lemberger (Blaufränkisch/Kekfrankos) är en druva som knoppar och blommar tidigt på våren men mognar sent in på hösten. Färgen på vinerna blir allt som oftast väldigt mörka i färgen och kraftfulla på smaken. Aromer på Lemberger går allt från lätta och fruktdrivna viner till strama och fylliga. Smaknoter som björnbär, söta - till sura körsbär, plommon, svarta vinbär, fläderbär, banan och choklad vid ekfatslagring samt även en del vegetativa inslag kan upplevas och då som gräs och trädgårdsörter. Vad som styr dessa smaker är helt beroende på växtplats, jordmån och mognadsgrad på druvmaterialet vid skörd. Ofta upplevs Lemberger som stram i sin ungdom men mjukna med ett par års lagring.

Passande mat till vinet

Lemberger (Blaufränkisch/Kekfrankos) , är som tidigare nämnt en druva som ger viner som går allt från lätta och bäriga till kraftfulla och mörkfruktiga. Därför skiljer sig det såklart även åt vilken mat som passar därtill. Till de lättare vinerna bör man även således äta elegantare och lättare mata och då gärna rätter som Coq au vin eller bönbiffar med ugnsrostade rotfrukter. Till de mer kraftfulla och fylliga passar det så även bra med mer rustika anrättningar. Här kan man våga sig på en Wienerschnitzel med de klassiska tillbehör eller en mustig gryta på nöt passar som handen i handsken.