Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cupertinum

(0)

Ett historiskt vingårds-kooperativ i Salento på den italienska stövelns klack. Fokus ligger på lokala druvsorter och viner som inspireras av områdets traditioner. 

Mellan det Joniska och det Adriatiska havet, i mitten av Salento-halvön på den italienska stövelns klack – Puglia – ligger Copertino. Där finns vingårds-kooperativet Cupertinum.

Cupertinum grundades av 36 vinodlare år 1935. Genom att gå samman kunde de behålla sina vingårdar och fält som annars hade varit ekonomiskt ohållbara att bruka. Idag har kooperativet 300 medlemmar som tillsammans odlar vin på 300 hektar.

De odlar huvudsakligen traditionella druvsorter såsom negroamaro, primitivo, malvasia nera och malvasia bianca.

I Puglia växer vinrankorna i röd jord i ett soligt klimat och vinerna blir varma och generösa. Området för Copertino DOC är platt och ligger på 30-60 meters höjd över havet. Jordmånen har en lerig struktur på hård kalksten eller tuffsten.

Förutom många journalister och experter har två internationella vinkritiker skrivit om Cupertinums viner: Luigi Veronelli och Hugh Johnson. Vinerna har fått och fortsätter att få erkännande både i guider och genom nationella och internationella utmärkelser.