Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Casa Balaguer

(3)

I närheten av Alicante i södra Spanien ligger Casa Balaguer. Det unga vinmakarparet Andrés och Martas drömprojekt. Vissa druvor växer på stranden. Allt är ekologiskt och ibland biodynamiskt.  Alltid ofiltrerat och helt utan tillsatta sulfiter.

Familjegård nära Alicante

Vingården Casa Balaguer ligger huvudsakligen i byn Villena, sex mil in i landet från kuststaden och semesterorten Alicante. Den drivs av paret Andrés Carrull och Marta Ribera. De är båda vinmakare och träffades när de gjorde praktik på en vingård i Bordeaux. Marta kommer från Villena och 2008 valde de att flytta hit för att ta över, som tredje generationen, hennes familjegård. 

Ekologiskt och biodynamiskt jordbruk

Vinerna produceras enligt de strikta principerna för ekologiskt och biodynamiskt jordbruk. Eftersom inga insektsmedel eller andra kemikalier får användas krävs hårt arbete ute på fältet under hela växtsäsongen för att undvika att vindruvorna drabbas av sjukdomar och skadedjur. Alla druvor skördas sedan för hand och enbart de finaste används i vintillverkningen.

Vinerna från Casa Balaguer är avsiktligt grumliga

Vinfilosofin på Casa Balaguer går ut på att göra vin med så liten mänsklig påverkan som möjligt. Fokus ligger på inhemska druvsorter och vinet varken klarnas eller filtreras. Vinerna innehåller heller inga tillsatta sulfiter. 

80 år gamla vinstockar

De har cirka 40 hektar vinfält i Villena där de äldsta vinstockarna är över 80 år gamla. Druvorna som odlas här är i huvudsak monastrell, syrah, arcos och alicante bouschet. Druvorna växer 750 meter över havet skyddade av berg både i norr och söder och med en lätt bris från Medelhavet från öster. 

Casa Balaguer odlar oangevin på stranden

De har även några vinfält som ligger ute vid kusten. Där växer druvorna nära stränderna i naturreservatet La Mata vid staden Torrevieja. Jordmånen består till stor del av sand vilket är utmärkt för druvsorterna moscatel de Alejandria och merseguera som används till att göra gårdens orangeviner. 

Lagring på cement, amfora och lera

Utöver material som rostfritt stål och ek lagrar Marta och Andrés sina viner även på cement och lera. De experimenterar med amforor (tinjades på spanska) och betongtankar.