Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Monastrell

(22)

Kärt barn har många namn. I Frankrike går Monastrell under namnet Mourvèdre, i Australien och USA benämns den som Mataro.

Ursprunget för druvan lär vara Murviedro, en växtplats i närheten av Valencia och på katalanska benämndes som Morvedre. Numera är namnet på den platsen Sagunto.

Druvorna som växte i Murviedro ska ha skötts av munkar och sedan skeppades vidare till Frankrike från området samt den närliggande staden Mataró. Detta lär vara förklaringen till de olika namnen som plockats upp från Monastrells ursprungliga härkomst.

Inget annat land benämner druvan som det orginala namnet Monastrell och tyvärr har druvan internationellt sett vunnit betydande högre status när den kommer från Frankrike än just sitt hemland: Spanien.

I Spanien har Monastrell varit mest känt i vingårdar kring Madrid-området och har genom historien givit tanninrika viner med hög alkoholhalt och inte allt för mycket andra tillfredsställande karaktärer. Som tur är ökar kunskapen kring vinmakningstekniken samt vetskapen om när rätt tid för skörd infaller.

Idag finns fantastiska exemplarer på Monastrell i Spanien med djupa och eleganta smakaromer samt kraftfull struktur på ett behagligt och välbalanserat sätt, framförallt i DO-distrikten Alicante, Jumilla, Valencia och Yecla. Detta har blåst liv i ryktet om Monastrell som en vinös stjärnglans på dess stolta hemmaplan.

Som tidigare nämnt har Monastrell ett gott rykte om sig i Frankrike men går där under synonymen Mourvèdre.

Mourvèdre odlas i den södra delen av Frankrike. Detta på grund av att den kräver så extremt många soltimmar, lite nederbörd och värme för att kunna mogna fullt ut. Det är endast från södra Rhônedalen och nedåt som druvan lyckas uppnå önskat resultat. Dock har druvan svårt att mogna även i de sydliga delarna vid kalla år.

Mourvèdre är druvan som utgör M i den klassiska Rhôneblenden GSM

För att nå perfekt mognad kräver den petiga druvan de varmaste delarna av vingården med sydlig exponering men med skuggade, svala jordar för rötterna.

Skörden måste ske när druvan har nått en alkoholhalt på 13 % på grund av att dessförinnan har inte aromerna hunnit nå sin fulla smakrikedom och vid högre alkoholhalt så börjar de aromer döljas av alkoholen. Inte nog med det krävande och precisa fönstret för skörd, så följer Mourvèdres finkänslighet med vidare in i vineriet och även vidare till buteljering, då druvan har egenheter som lätt kan bli till fel utan rätt handpåläggning då den är väldigt reduktiv och lätt ger upphov till ovälkomna stalliga inslag.

Detta är en av anledningar till att Mourvèdre passar så extremt bra ihop med sin kompis G i GSM (alltså Grenache) som blir en “stark storebror” och skyddar mot oxidation i flaskan. 

Det mest kända och prestigefyllda området för Mourvèdre i Frankrike är Bandol som ligger på medelhavskusten, vilket är väsentligt varmare än områdena i norr.

Smaken på de bästa exemplaren på Monastrell

Kraftfullt, örtigt, mörkfruktigt, köttigt, strukturerat och har en enorm finnessrikedom.

Vart odlas druvan

Utanför de två mest kända länderna, Spanien och Frankrike, så vinner druvan allt större odlingsområden och tas allt mer seriöst i Sydafrika, USA och då främst Kalifornien samt att Chile har, under de senaste åren, börjat experimentera allt mer med druvan med goda resultat.