Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Alicante Bouschet

(5)

Alicante Bouschet är en så kallad teinturier - en druva med färgat fruktkött. Den är en korsning mellan de två druvsorterna Grenache och Petit Bouschet.

Alicante Bouschet är en blå druva med rött fruktkött. Den är ofta använd som ensamdruva i alkoholstarka viner. Vinkännare beskriver ofta smaken som tämligen neutral. Ett annat användningsområde är dels som färgsättare men också för att tillföra tanniner till andra enklare viner.

Ett annorlunda ursprung

Alicante Bouschet härstammar från södra Frankrike. Till skillnad från många druvor där utvecklingen sker naturligt, är denna ett resultat av ett experiment. De två druvsorterna Grenache och Petit Bouschet blev korsade med varandra. Mannen som stod för det lyckade resultatet hette Henry Bouschet och det är också efter honom som denna specifika druva är uppkallad. En liten anekdot är att det inte är en slump att Henry Bouschet intresserade sig för vinodling och framtagandet av en ny sort, utan hans far var skaparen av druvan Petit Bouschet, som alltså utgör 50% av Alicante Bouschet. Det går helt enkelt att säga att druvan är resultatet av en lyckad familjeverksamhet.Att ta fram druvan har skett i två omgångar, första gången 1855 och andra gången 10 år senare. Tidigare skildes de två druvorna åt som Alicante Bouchet no.1 och no.2. Men idag går båda under det gemensamma namnet Alicante Bouschet.

Odlingsområden

Som tidigare nämnt fungerar denna druva som bäst när den odlas i varmare klimat så som i Portugal, i centrala Spanien eller på Sicilien. Det är ofta där som vinodlare väljer att odla druvsorten på. Men det går också bra att odla den på platser som Italien eller Kalifornien. Druvan mognar sent och därför trivs den allra bäst i varmt och relativt torrt klimat.

Karaktär

Druvan ger en tämligen neutral smakton med tydliga inslag av tanniner. Smaker som körsbär, björnbär, plommon och svartpeppar är ofta närvarande i viner tillverkade av Alicante Bouschet. Alkoholhalten ligger på runt 14%, vilket gör att vinet kommer till sin rätta när det är dryck till en kötträtt eller en mustig gryta.