Beskrivning

Tempranillo Blanco kanske inte alla hört talas om. Det är en druva som, så sent som 1988, upptäcktes av en slump av en vinbonde i Rioja, som noterade att hans vinstockar med Tempranillo också gav gröna druvor. Det visade sig att det var en genetisk mutation och sedan 2004 har druvan DOC-status i Rioja. Druvorna, som hittills endast påträffats i Rioja, går åt gulgrönt och ger ofta ett vin med hög syra och alkohol, med smaker av aromatiska örter, vit blomster, citrus och tropiska frukter. Druvan används både för att göra druvrena viner som i blender, då ofta tillsammans med Viura.

Om Vingården

Bodegas Paco Garcia är en av de mest levande och spännande nya vingårdar under de senaste åren. Det unga teamet bakom består av Juan Bautista García och Ana Fernandez Bengoa, som tog över sina föräldrars gamla vingård i Murillo de Rio Leza 2008 och moderniserade den helt. De ändringar som gjordes var uppenbara från de allra första vinerna de producerade. Tillsammans med deras påfallande okonventionella etiketter är Pacos viner omedelbart igenkännliga.

Passar till

Servera runt 10-12°C till kallskuret, feta och medellagrade ostar, skaldjur eller rätter på mager fisk. Också fint till lätt kryddad asiatisk mat.

Utmärkelser

Guld - Catavinum World Wine & Spirits Competition
94/100 - Guía Vinos Gourmets 2020

Produktinformation

Lagerstatus
22 st
Lagring
Drick nu eller inom 2 år
Karaktär
Friskt & Fruktigt
Färg
Ljust gyllene med grön kant
Land
Spanien
Region
Rioja
Producent
Bodegas Paco Garcia
Huvuddruva
Tempranillo Blanco
Druvor
100% Tempranillo Blanco
Typ
Kork
Passar till
Volym
750 ml
Sockerhalt
<0.3g/100ml
Alkoholhalt
13%
Se även
 • Producent

  Bodegas Paco Garcia

  Bodegas Paco Garcías familjetradition bygger på att skapa moderna och sinnrika viner i en väldigt begränsad produktion. De förtjänar minst sagt sitt internationellt goda ryckte.

 • Region

  Rioja

  Rioja räknas utan tvekan till en av vinvärldens mest klassiska regioner och det mest berömda distriktet i Spanien. Kraftfulla röda viner som lagrats på amerikansk ek men även moderna mer fruktdrivna och sträva. 

 • Karaktär

  Friskt & Fruktigt

  Som namnet antyder är vinerna i denna kategori friska med en hög fruktsyra. Ofta med smakaromer som citrus och stenfrukt.

 • Land

  Spanien

  Spanien innehar förstaplatsen vad gäller världens största odlingsareal av vin, med hissnande dryga miljonen hektar. Allt från eleganta vita till varmfruktiga röda viner. Det finns garanterat något för var vindrickares palett.