Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Turbiana - guldet vid Garda

Turbiana är druvsorten som i hundratals år fått dras med sin familjs dåliga rykte fast de inte ens är släkt. Nu får de fina, vita, lagringsbara vinerna från området kring Gardasjön chansen att upptäckas av fler. 

Druvsorten Turbiana är mer känd under namnet Trebbiano di Lugana då man länge trodde att den tillhörde Trebbianofamiljen. Men, en nyligen genomförd DNA-profilering visade att den är en form av druvsorten Verdicchio, som inte har något gemensamt med Trebbianodruvan alls.

En aldeles egen druvsort

Turbiana är alltså druvsorten Verdicchio som i den unika jorden och klimatet i området kring Gardasjön har utvecklats till en egen druvsort.

På Turbianadruvan görs vita viner av hög kvalitet som även tål lagring. Viner som inte varit särskilt välkända utanför hembygden tidigare. En stor anledning till det är att druvsorten Trebbiano har ett rykte om sig att vara enkel och anonym.

Kvalitetsvitt med smak av fikon och mandel

Upptäckten var därför en god nyhet för vinodlarna i området. Tack vare den har nämligen fler hittat till det här intressanta vita kvalitetsvinet med en smakprofil helt av sitt eget slag.

Vin gjort på Turbiana beskrivs ibland smaka gröna fikon, mandel, plommon och fläder med en hint av honung efter några års lagring. 

Visst låter det gott! Prova även du. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan