Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tilltugg till öl

En kall öl och något gott att tugga på – behöver det vara mer komplicerat än så? Egentligen inte, men här kommer några tips på vilket öl som passar lite extra bra till olika typer av småplock.

Salta tilltugg till öl

Chips och jordnötter till öl är en klassiker, och inte utan orsak. Öl är en dryck som kommer väl överens med salta och feta tilltugg. Oliver och crostini med tapenade eller en röra på soltorkade tomater är annat ölvänligt småplock. Ett ljust lageröl släcker törsten och är en fin kontrast till sältan. Men även pilsner och olika typer av ale fungerar bra, eftersom saltet dämpar ölets beska.

Lätta tilltugg till öl

Består dina snacks av råa grönsaker med dipp är det klokt att välja ett syrligt öl med låg beska, en berliner weisse exempelvis. Syran i ölet möter syran i dippen och harmoni uppstår.

Öl som passar till milda ostar

Milda ostar som brie och camembert gifter sig med ett lätt öl med låg beska, som låter ostarnas delikata smaker träda fram. Prova ett veteöl eller en ljus lager. Till syrliga getostar som chevrè passar ett friskt öl, till exempel en saison.

Öl som passar till smakrika ostar

Till hårdostar som lagrad cheddar, gouda eller parmesan kan du välja en öl med markerad beska, som en IPA eller pale ale. Beskan balanseras av ostens sälta och fett, och ölets aromatik bryter av smakerna snyggt. En vällagrad gruyère med knäckiga toner får snyggt sällskap av en maltig öl som speglar aromerna. Prova gärna en engelsk brown ale. Till den smakintensiva grönmögelosten behövs ett fylligt öl som vapendragare. Till exempel en porter eller stout med sötma, eller en ale av typen barely wine, vars knäckiga toner kontrasterar ostens sälta.

Vilket öl passar till blandad ostbricka?

En ostbricka består ofta av flera typer av ost med olika karaktär. En ljus ale i belgisk stil är ett öl som fungerar med många osttyper. Det kan till och med ersätta söta tillbehör som marmelad eller torkad frukt som kan vara lite svårmatchade med öl. Belgisk ale har ofta söta toner av aprikos och honung som tillsammans med en smakrik hårdost gör att du knappast kommer sakna fruktkompotten.

Öl till charkuterier

Salta och feta charkuterier som salami passar bra till ett öl med tydlig beska, som en IPA. Till en mild ölkorv kan en mellanmörk och mörk lager med maltiga och rostade toner  komplettera smakerna. Lättare charkuterier som lufttorkad skinka eller bresaola går fint ihop med pilsner.

Bäst öl till till heta tilltugg

Finns det hetta i snacksen, som i chilistark ölkorv, chorizo, eller heta dipsåser, så bör du rikta in dig på en ljus lager eller ett veteöl. Då riskerar du inte att hettan förhöjs av ölets beska. Om aningen beskare öl är din melodi så håll dig till aromatiska och fruktiga stilar som NEIPA eller Hazy IPA.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan