Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

När klimatet försvårar vinets väg

Om svårt väder och dåliga skördar i Europa!

Liten skörd och ökad efterfrågan leder ofta till prishöjningar

Champagne

Kanske har du redan läst om att prishöjningar på Champagne är att förväntas inom kort. Prishöjningen är resultatet av åratal med dåliga skördar och inte minst 2021 års skörd som endast uppgick till 60% av det normala. Anledningen till de dåliga skördarna har varit de svåra väderförhållandena. 2021 var riktigt illa då frost nådde in i vingårdarna under den mest kritiska växtperioden, när knopparna tittar fram. Detta i kombination med den ständigt ökade efterfrågan på de rara bubblorna gör att det råder stor brist på Champagne på marknaden.

Det tar ju trots allt åratal att få fram en färdig flaska champagne från skörd till dess att det hamnar på butikshyllan. Minimum lagringstid för en flaska non vintage champagne är hela 15 månader och de allra flesta producenter låter sina exklusiva flaskor lagras bra mycket längre tid än så. Därför är tillgången just nu mycket begränsad.

Slutresultatet landar tyvärr i att det är vi konsumenter som kommer få stå för notan med prishökningar på upp emot 30% under våren 2022.

Frosten slog till i många franska vingårdarna

I april år 2021 bjöds stora delar av Frankrike på en av de värsta frostknäppar i modern tid och krisen var ett faktum.

Det värsta för en vinranka är just frost och i synnerhet under den känsliga knoppningsperioden. Skadas knopparna så skadas blomman, vilket resulterar i att druvorna uteblir.  Hårdast drabbade av den svåra frosten blev prestigedistrikten Champagne, Bordeaux och Bourgogne.

Resultatet av den svåra frosten blev att en tredjedel av den totala skörden i Frankrikes vingårdar helt förstördes. Detta leder till att den stora efterfrågan på de franska finviner inte kan mötas upp och då rusar priset.

2021 kommer vara en årgång unik att läsa på en vinetikett och tyvärr kommer det kosta därefter.

Översvämningar i de tyska vingårdarna

Sommaren 2021 var vädermässigt tufft för många vinbönder runt om i Europa. Hårdast drabbat av de fruktansvärda översvämningar som kom till följd av de massiva skyfall som föll i juli månad lär vara dalen kring floden Ahr i Tyskland. Floden svämmade över på en rad olika ställen och värst drabbat är Pfalz sluttningar. 

Även om 10% av skörden förstördes så var det inte där den värst ödeläggelsen skedde, utan värst drabbat är de vinkällare som fylldes med vatten. 

Ett ljus i mörkret var det stöd som kom från oväntat håll från konkurrerande vinproducenter, både från de egna landsmännen men även från grannlandet Frankrike. Utan det rigorösa stödet skulle många vinfirmor gått under i förödelsen. 

Prisökning på Prosecco

Hur var det i Italien då? Tyvärr var de inte förskonade från det hårda väderläget likt övriga delar av Europa, utan även där blev skörden år 2021 drastiskt minskad. Med tanke på att Prosecco är det mest sålda mousserande vinet i världen så räckte inte den minskade skörden till för att möta upp den mycket höga efterfrågan. Precis som i Champagne kommer priset markant öka på det omåttligt populära bubblande vinet.

Slutsatsen 

Man rår inte på vädrets makter och en dålig skörd kan leda till förödelse för vinbönder runt om i världen. En tanke värd att tänka. Är priset verkligen orimligt högt för ett hantverk som år efter år möter stora prövningar?

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!