Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lär dig dekantera som proffsen steg för steg

Gör middagen hemma till en restaurangupplevelse - där du agerar sommelier! Såhär dekanterar du vin som ett proffs. Vi guidar dig steg för steg. 

Varför dekanterar man ett vin?

Främst för att ge vinet luft (nästan alla viner mår bra av luft) men också för att slippa bottensats i glaset. Följ den här guiden och lär dig dekantera som en riktig sommelier på restaurang. Vill du skippa nörderiet kan du ta till dig av det som du själv tycker är rimligt.

Det här behöver du:

 1. Vinet (säkerställ rätt temperatur)
 2. En vinöppnare
 3. En karaff
 4. Ett provningsglas
 5. En ren liten handduk
 6. Ett litet fat
 7. En tändsticksask
 8. Ett kronljus
 9. Ett förkläde
 10. Glas till din gäster

Så dekanterar du ett vin som ett proffs - steg för steg:

 1. Förbered handduk, vinöppnare samt tändsticksask i ditt förkläde. Ställ fram ljuset och vinflaskan på din arrange (litet sidobord där du kan hålla till framför dina gäster). 
 2. Presentera vinet för dem så de kan bekräfta att det är rätt flaska (om det är dina gäster som valt vinet) samt ställ ut vinglasen.
 3. Tänd ljuset med tändstickan.
 4. Skär bort folien på vinet med en forehand och en backhand, lägg sedan ned skräpet i förklädet, torka av korken med din lilla handduk för att ta bort möjligt smuts/mögel om det är en gammal flaska
 5. Öppna korken (var noga så att du inte vrider den för långt så den går igenom korken, då finns risken att det hamnar korksmulor i vinet).
 6. Vrid bort korken från öppnaren försiktigt och lägg ned öppnaren i ditt förkläde, torka mynningen på flaskan igen för att säkerställa att inga små korkrester finns kvar.
 7. Dofta på korken samt granska den, lägg den på det lilla fatet.
 8. Häll i en liten mängd vin i karaffen. Virvla runt det i karaffen för att “envinera” den.
 9. Häll upp vin i ditt provningsglas, dofta på det, vänd dig ifrån dina gäster och smaka av för att se om vinet är i bra kondition.
 10. Ta tag i flaskan och karaffen i varsin hand. Håll karaffhalsen över ljuset med rätt avstånd så du inte värmer upp vinet men ser det som rinner ned.
 11. Häll vinet (utan kluckande) i karaffen tills dess att du ser en slöja/ avlagringar i vinet och då lämnar du resterande kvar i flaskan (finns ej fällning häller du i allt).
 12. Servera gästerna och fråga om de vill ha flaskan på bordet samt om de vill behålla korken.
 13. Släck ljuset med fingrarna och städa upp din arrange.
 14. Slå dig ned med ditt sällskap och njut!

Vill du slippa så många steg kan du införskaffa en bättre vinluftare och sätta på din flaska så går det hela mycket snabbare (dock inte lika snitsigt och kul!).

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan