Zucchinibiffar är en hälsosam och smakrik rätt som passar perfekt för en vegetarisk måltid.
Kikärtor, couscous och zucchini ger rätt konsistens
Zucchini är en mångsidig grönsak som har blivit en stapelvara i många kök. I Sverige är den lättodlad och för alla som har tillgång till zucchini är zucchinibiffar ett utmärkt sätt att ta till vara på grönsaken. Biffarna i receptet vi delar är mycket goda och dessutom nyttiga. Zucchini är rik på näringsämnen, inte minst vitamin A, C, K, B6, folat, kalium och mangan. För att du ska få zucchinibiffar som håller ihop behöver de ha färsliknande struktur och något som binder samman de olika ingredienserna. Vi använder ägg och kikärtor i vårt recept för det ändamålet. Det är också viktigt att du formar dem så att de inte är för lösa när du lägger dem i stekpannan.
Våra zucchinibiffar med vitlökssås kan serveras med en rad olika tillbehör som ris, bulgur, ugnsrostad potatis eller bara en fräsch sallad för en lätt måltid. De är dessutom tacksamma att göra i förväg och kan frysas in. Det finns alltså flera anledningar att föra upp biffarna på listan över rätter som ni lagar ofta.
Gör så här
-
Koka upp vattnet eller buljongen i en kastrull.
-
Tillsätt olivolja, salt och peppar.
-
Ta kastrullen från värmen och rör ner couscousen.
-
Täck kastrullen med ett lock och låt couscousen svälla i 5–10 minuter.
-
Blanda yoghurt, olja, vitlök, salt och peppar i en skål.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Skölj kikärtorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Mosa eller mixa dem och blanda ner ägg, vetemjöl, salt, chili- och paprikapulver i röran.
-
Riv zucchinin med skal och blanda ner i röran.
-
Forma åtta biffar.
-
Stek i olja, cirka 5 minuter per sida.
Vin som passar till
zucchinibiffar