En Vodka Sour är en uppfriskande och läskande drink som passar perfekt att avnjuta som aperitif eller sällskapsdryck. Drinken har en härlig balans mellan sötma och syra, med vodkans neutrala karaktär som bas. Vi på Vinoteket älskar att experimentera med klassiska drinkar och Vodka Sour är inget undantag. Här kommer vårt bästa recept!
Gör så här
-
Häll vodka, färskpressad citronjuice, äggvita och sockerlag i en shaker utan is och “torrskaka” ordentligt för att bygga upp ett ordentligt skum.
-
Tillsätt is och skaka kraftigt i cirka 10–15 sekunder tills shakern känns kall.
-
Sila upp drinken i ett kylt cocktailglas.
-
Garnera med en citronskiva.
Ingredienser (1 drink)
-
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag
2 cl äggvita
Varifrån kommer Vodka Sour?
Vodka Sour är en variant av den klassiska drinken Whiskey Sour, som har anor från 1800-talets USA. Whiskey Sour skapades ursprungligen som en medicin mot skörbjugg, då citrusfrukter hjälpte mot C-vitaminbrist hos sjömän. Med tiden har olika varianter uppstått, däribland Vodka Sour som blivit alltmer populär.
Kan man byta ut spriten?
Absolut! Även om vodka är basen i denna drink går det utmärkt att byta ut den mot annan sprit. Whiskey Sour görs som namnet antyder på whiskey, medan Pisco Sour görs på druvspriten pisco. Gillar man gin går det också bra att göra en Gin Sour. Vi rekommenderar att välja en vodka eller annan sprit av bra kvalitet, då den neutrala smaken gör att spriten kommer fram tydligt i drinken.
Vodka Sour är en utmärkt drink att börja med om man är nyfiken på cocktails. Den är enkel att göra och ingredienserna är lättillgängliga. Dessutom går den att variera efter tycke och smak. Våga prova er fram med olika spritsorter och proportioner – och njut av en svalkande Sour!