Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vildsvinsstek med rödvinssky & potatisstomp

Genom att följa vårt recept på vildsvinsstek med rödvinssås och potatisstomp får du en rustik men imponerande middag med distinkta smaker.

Vildsvinsstek med rödvinssås är en härlig söndagsmiddag

Vildsvinsstek är en mustig och smakrik rätt som ofta lagas av den bakre delen av djuret, länd eller filé, men kan även vara en hel stek. I Sverige har traditionen att jaga vildsvin och tillaga köttet en lång historia, särskilt i de norra delarna av landet. För att lyckas med tillagningen är det viktigt att inte överkoka köttet, eftersom det då kan bli torrt. En omsorgsfullt lagad vildsvinsstek med rödvinssås och potatisstomp är en klassisk söndagsmiddag.

Vildsvin och rödvinssås är en beprövad kombination

Smaken hos vildsvin är ofta lite intensivare och mer mustig jämfört med en tam gris. En fyllig rödvinssås med bra syra, tanniner och viss sötma kan balansera och lyfta fram smakerna i vildsvinsköttet på ett fantastiskt sätt. Potatisstomp är en rustik och smakrik potatisrätt som passar mycket bra till vilt. Potatisstomp påminner om potatismos med bitar kvar av potatis. Det går väldigt fort att göra.

Syrliga tillbehör som lingon, gelé eller tranbär passar utmärkt till vildsvinsstek med rödvinssås och potatisstomp.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 °C.

  2. Salta och peppra steken.

  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn steken på alla sidor tills den fått fin färg.

  4. Lägg steken i en ugnsfast form och stek i ugnen tills innertemperaturen når 65 °C (för rosa kött). Det tar ungefär en timme.

  5. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

  6. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

  7. Mosa potatisen grovt med en potatispress.

  8. Tillsätt smör och mjölk och mosa tills du får önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

  9. Medan potatisen kokar smälter du smöret i en kastrull och fräser lök, morot och vitlök tills de mjuknat.

  10. Tillsätt timjan, lagerblad, rött vin och kalvfond. Låt koka upp och reducera till hälften.

  11. Sila av såsen och rör ner maizenablandningen för att reda av. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Det bästa är om potatisenstompen och såsen blir klara ungefär samtidigt.

  12. Skiva upp vildsvinssteken och servera med den varma rödvinssåsen och fluffig potatisstomp. Garnera gärna med färska örter som timjan eller rosmarin.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kg vildsvinsstek (länd eller filé)

  • 1 msk olivolja

  • Salt och peppar efter smak

  • Rödvinssås

  • 2 msk smör

  • 1 lök, finhackad

  • 2 morötter, finhackade

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 kvist timjan

  • 1 lagerblad

  • 3 dl rött vin

  • 2 dl kalvfond

  • 1 dl grädde

  • 1 msk maizena utrörd i 2 msk vatten

  • Salt och peppar

  • Potatisstomp

  • 2 kg mjölig potatis

  • 100 g smör

  • 1 dl mjölk

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till  vildsvinsstek med rödvinssky

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept