Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vesper Martini

Vesper Martini är en ikonisk cocktail som har blivit älskad av många genom åren. Denna eleganta drink är perfekt för speciella tillfällen eller när du vill njuta av något extra sofistikerat. Med sin unika kombination av gin, vodka och Lillet blanc, skapar Vesper Martini en oförglömlig smakupplevelse.

Recept på Vesper Martini:

Gör så här

  1. Fyll en cocktailshaker med is.

  2. Häll i gin, vodka och Lillet Blanc.

  3. Skaka kraftigt i 10-15 sekunder tills shakern känns kall.

  4. Häll upp i ett kylt martiniglas.

  5. Garnera med citronzest.

Ingredienser (1 drink)

  • 4 cl gin

  • 2 cl vodka

  • 1 cl Lillet Blanc

  • Citronzest för garnering

Varifrån kommer drinken Vesper Martini?

Vesper Martini har sitt ursprung i Ian Flemings roman "Casino Royale" från 1953, där den fiktiva spionen James Bond beställer denna drink. I boken specificerar Bond exakt hur han vill ha sin martini: "Tre mått Gordon's, ett mått vodka, ett halvt mått Kina Lillet. Skaka tills den är iskall och servera sedan med en stor skiva citronzest." Denna beskrivning lade grunden för den klassiska Vesper Martini vi känner till idag, även om Kina Lillet med tiden har bytts ut mot Lillet Blanc.

Kan man byta ut spriten mot annan sprit?

Även om den klassiska Vesper Martini görs med gin, vodka och Kina Lillet, finns det utrymme för viss variation. Kina Lillet är inte längre i produktion, så många bartenders använder istället Lillet Blanc som substitut.

När det gäller gin och vodka rekommenderar vi att hålla sig till högkvalitativa varianter för bästa resultat. Men för den äventyrlige finns möjlighet att experimentera med olika typer av gin, till exempel en mer citrusdriven eller floral variant, för att ge drinken en unik touch. Att byta ut spriten helt mot något annat skulle dock förändra drinkens karaktär avsevärt.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept