Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Torsk med äggsås

Torsk med äggsås är svensk husmanskost när den är som bäst! Med vårt recept kan alla lyckas med rätten.

Torsk med äggsås är en del av vårt kulturarv

Torsk med äggsås har alltid varit populär tack vare sin eleganta enkelhet. Torskens kött har en flagnande textur och en subtil, något sötaktig smak. Det gör den till en idealisk fisk om du vill laga en rätt som smälter i munnen. Äggsåsen är en krämig sås som vanligtvis görs med hårdkokta ägg, smör, mjöl och antingen mjölk eller grädde. Den är enkel att göra och kan varieras efter smak genom en tillsats av färska, hackade örter som gräslök eller persilja.

Lyckas med torsk med äggsås

Gastronomiskt sett anses torsk med äggsås vara en del av det svenska kulturarvet. Rätten har serverats i svenska hem i generationer. Beroende på tillbehör kan torsk med äggsås passa såväl till vardags som till en formell middag. Rätten har blivit mer exklusiv i takt med att fångsterna av torsk, som är en väldigt fin matfisk, minskat.

Traditionellt äts torsk med äggsås med kokt eller pressad potatis. Lättkokt morot som bjuder på lite tuggmotstånd och gröna ärtor passar också mycket bra till. 

Kan jag byta ut torsken mot annan fisk?

Visst kan du det. Rätten går även utmäkt att laga med en kolja- eller sejfilé.

Gör så här

  1. Lägg ett ägg i kallt vatten och koka i cirka 8 minuter efter att vattnet har kokat upp. Hacka ägget fint.

  2. Blanda ut mjölet i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken och grädden. Koka upp i en kastrull och låt det sjuda i tre minuter under omrörning. Tillsätt salt och peppar efter smak.

  3. Låt fiskbuljongen koka upp i en kastrull. Skär fisken i fyra bitar och lägg den i buljongen. Koka på svag värme under lock i några minuter.

  4. Ta upp fisken.

  5. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i såsen, värm den om den hunnit svalna.

  6. Servera!

Ingredienser (4 pers)

  • 1 ägg

  • 1,5 msk vetemjöl

  • 1,5 dl mjölk

  • 1,5 dl grädde

  • 2 krm salt

  • 0,5 krm vitpeppar

  • 5 dl fiskbuljong

  • 600 g torskfilé

  • 0,5 tsk salt

  • 2 msk persilja, hackad

Vin som passar till torsk med äggsås

Riesling

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept