Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Smashed potatoes

Smashed potatoes är en uppskattad rätt, med en intressant kontrast mellan potatisens mjuka inre och ett krispigt yttre. Smashed potatoes är lätt att laga om du följer vårt recept.

Smashed potatoes får en härligt krispig yta

Smashed potatoes är ett intressant sätt att tillaga potatis på. Innan potatisen bakas i ugnen så “krossas” den. Det gör att en stor yta kommer i kontakt med det heta smöret och blir krispig. Potatisen tar också upp mycket smak på det här sättet. Att göra smashed potatoes själv är mycket enkelt. Smaken kan varieras genom att du använder de kryddor du själv gillar.

Lyckas med smashad potatis

För att lyckas perfekt med smashad potatis bör du välja en mjölig potatissort, som King Edward. Potatisen får dock inte koka så länge att den faller sönder. Tänk också på att potatisen blir krispigare ju mer du krossar den, så tryck till ordentligt! Smashed potatoes är perfekt till grillat kött, fisk och grönsaker.

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 220 °C. 

  2. Täck potatisarna med vatten i en kastrull och tillsätt en generös nypa salt. Koka upp vattnet och låt sjuda tills potatisarna är mjuka, ungefär 15 minuter. Häll av vattnet och låt potatisarna svalna.

  3. Blanda potatisarna med smält smör, vitlök och timjan. Använd botten av ett litet glas eller en sked och tryck till potatisarna så att de blir platta.

  4. Krydda med salt och peppar, strö sedan över parmesan.

  5. Grädda tills potatisens undersidor börjar bli krispiga och parmesanen är gyllene, ungefär 25 minuter.

Ingredienser (4 pers)

  • 0,5 kilo mjölig potatis

  • 4 msk smält smör

  • 2 vitlöksklyftor, fint rivna

  • 1 matsked färsk timjan, hackad

  • 2 msk riven parmesan

  • Salt och svartpeppar efter smak

Vin som passar till smashed potatoes

Chianti 

Chardonnay

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept