Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Shawarma

Med sitt möra och kryddiga kött, som grillats långsamt, är shawarma en delikatess som smälter i munnen.

Shawarma är älskad gatumat som du kan göra hemma

Shawarma är en populär maträtt från Mellanöstern. Den består av kött som rostas på ett långsamt roterande, vertikalt spett för en jämn tillagning och ett saftigt resultat. I vårt recept tillagar vi shawarma i ugnen med en metod som ger ett mycket bra resultat. När köttet är färdiggrillat skärs det i tunna skivor som läggs i pitabröd eller på en tallrik med olika tillbehör. Rätten påminner om kebab eller gyros, som är den grekiska versionen av shawarma.

Rätten har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till det Osmanska riket under 1800-talet. I dag är shawarma vanlig gatumat i många länder men det går också att få till det riktigt bra hemma.

Shawarma med lamm och en rik kryddblandning

Vanligtvis används marinerat eller kryddat lammkött för shawarma, men du kan även använda nötkött, kyckling eller kalkon. Spiskummin, kardemumma, kanel, gurkmeja och paprikapulver ingår ofta i kryddblandningen. Kryddorna och den långa tillagningstiden gör traditionell shawarma till en smakrik rätt. Servera gärna shawarma med grönsaker, hummus, och olika såser som tahinisås, vitlökssås, yoghurtsås och chilisås.

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till kryddblandningen i en skål med 2 matskedar citronsaft och rör ihop till en bredbar pasta.

  2. Lägg lammet i en stor ugnsform. Bred kryddblandningen över hela köttet och låt det gärna stå och marinera i några timmar.

  3. Sätt ugnen på 180 °C.

  4. Placera lammet med bogens fettsida uppåt. Häll några matskedar vatten runt köttet och täck formen ordentligt med folie.

  5. Stek i 3 timmar. Ta ut lammet ur ugnen 2 gånger för att ösa skyn över köttet.

  6. Ta bort folien. Kontrollera att köttet är mycket mört. Ös skyn över köttet igen och sätt sedan tillbaka formen i ugnen i 30 minuter för att få en fin stekyta.

  7. Ta ut lammet ur formen.

  8. Skiva eller strimla lammet. Ringla över rikligt med steksky.

  9. Servera i pitabröd med valfria tillbehör.

Ingredienser (4 pers)

  • 2 kg lammbog (med ben) 

  • 4 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 msk malen koriander

  • 1 msk malen kummin

  • 1 tsk chilipeppar

  • 1 tsk kardemumma

  • 2 tsk rökt paprika

  • Salt och svartpeppar efter smak

  • 65 ml extra virgin olivolja

  • 40–60 ml citronsaft

Vin som passar till shawarma:

Halvtorrt riesling

Shiraz/Syrah

Grenache

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept