Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Ribbestek

Ribbestek är en prisvärd gourmeträtt. Rätten är en fest för både ögon och gom när den grillas hel i ugnen, med örter och vitlök, som i vårt recept.

Skandinavisk husmanskost när den är som bäst

Ribbestek är fläskstek eller fläskkarré utan ben där man låter svålen vara kvar. Rätten är mycket populär i många kulturer. Inte minst i Skandinavien har vi en lång tradition av att grilla ribbestek, i ugnen eller på grillen. I bondesamhället hade ribbestek en viktig roll och ett sätt att laga ett mättande mål får en stor familj. I Danmark är det vanligt att servera “fläskesteg” på julbordet tillsammans med rödkål. Rättens popularitet sträcker sig även utanför Skandinavien. Olika versioner av rätten kan hittas i Asien och många europeiska kök.

Så lyckas du med dansk ribbestek

Tillagningstekniker och smaksättningar anpassas efter lokala traditioner och smakpreferenser. I vårt recept grillar du ribbestek hel i ugnen. På så sätt får du ett saftigt kött med en knaprig fläsksvål. Om du har en grill med lock kan du laga ribbestek på den, inslagen i folie, istället för i ugnen.

Vill du samla familjen eller gästerna kring traditionell skandinavisk husmanskost serverar du ribbestek med kokt potatis eller potatismos, såsen från ugnsformen och lingonsylt. 

Gör så här

  1. Ta köttet ur kylen så att det är rumstempererat vid tillagningen.
  2. Sätt ugnen på 150 °C.
  3. Gör kryss i svålen med en vass kniv för en riktigt krispig yta.
  4. Gnid in ribbesteken med salt och peppar.
  5. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna på medelvärme. Bryn ribbesteken på alla sidor tills den är gyllenbrun.
  6. Ta upp ribbesteken ur stekpannan och lägg den i en ugnsform.
  7. Fräs lök och vitlök i stekpannan tills de är mjuka.
  8. Rör ner vetemjöl och fräs i 1 minut.
  9. Vispa ner buljong, kinesisk soja, balsamvinäger, timjan och rosmarin. Låt såsen koka upp och tjockna något.
  10. Häll såsen över ribbesteken i ugnsformen.
  11. Täck ugnsformen med folie och baka ribbesteken i ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter, eller tills den är genomstekt.
  12. Ta bort folien och höj temperaturen till 225 °C. Baka i ytterligare 15 minuter för att få en knaprigare svål.
  13. Ta ut ribbesteken ur ugnen. Det är viktigt att låta köttet vila inslaget i aluminiumfolie i minst 15 minuter innan du skär upp det, så att safterna fördelas jämnt. Om du vill ha en tjockare sås reder du den med maizena.
  14. Skär köttet i skivor, tvärs över muskelfibrerna.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kg ribbestek 
  • Salt och peppar
  • 2 msk smör eller olja
  • 1 gul lök, hackad
  • 5 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl köttbuljong
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin

Vin som passar till ribbestek

Chianti

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept