Ribbestek är en prisvärd gourmeträtt. Rätten är en fest för både ögon och gom när den grillas hel i ugnen, med örter och vitlök, som i vårt recept.
Skandinavisk husmanskost när den är som bäst
Ribbestek är fläskstek eller fläskkarré utan ben där man låter svålen vara kvar. Rätten är mycket populär i många kulturer. Inte minst i Skandinavien har vi en lång tradition av att grilla ribbestek, i ugnen eller på grillen. I bondesamhället hade ribbestek en viktig roll och ett sätt att laga ett mättande mål får en stor familj. I Danmark är det vanligt att servera “fläskesteg” på julbordet tillsammans med rödkål. Rättens popularitet sträcker sig även utanför Skandinavien. Olika versioner av rätten kan hittas i Asien och många europeiska kök.
Så lyckas du med dansk ribbestek
Tillagningstekniker och smaksättningar anpassas efter lokala traditioner och smakpreferenser. I vårt recept grillar du ribbestek hel i ugnen. På så sätt får du ett saftigt kött med en knaprig fläsksvål. Om du har en grill med lock kan du laga ribbestek på den, inslagen i folie, istället för i ugnen.
Vill du samla familjen eller gästerna kring traditionell skandinavisk husmanskost serverar du ribbestek med kokt potatis eller potatismos, såsen från ugnsformen och lingonsylt.
Gör så här
- Ta köttet ur kylen så att det är rumstempererat vid tillagningen.
- Sätt ugnen på 150 °C.
- Gör kryss i svålen med en vass kniv för en riktigt krispig yta.
- Gnid in ribbesteken med salt och peppar.
- Hetta upp smör eller olja i en stekpanna på medelvärme. Bryn ribbesteken på alla sidor tills den är gyllenbrun.
- Ta upp ribbesteken ur stekpannan och lägg den i en ugnsform.
- Fräs lök och vitlök i stekpannan tills de är mjuka.
- Rör ner vetemjöl och fräs i 1 minut.
- Vispa ner buljong, kinesisk soja, balsamvinäger, timjan och rosmarin. Låt såsen koka upp och tjockna något.
- Häll såsen över ribbesteken i ugnsformen.
- Täck ugnsformen med folie och baka ribbesteken i ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter, eller tills den är genomstekt.
- Ta bort folien och höj temperaturen till 225 °C. Baka i ytterligare 15 minuter för att få en knaprigare svål.
- Ta ut ribbesteken ur ugnen. Det är viktigt att låta köttet vila inslaget i aluminiumfolie i minst 15 minuter innan du skär upp det, så att safterna fördelas jämnt. Om du vill ha en tjockare sås reder du den med maizena.
- Skär köttet i skivor, tvärs över muskelfibrerna.
Ingredienser (4 pers)
- 1 kg ribbestek
- Salt och peppar
- 2 msk smör eller olja
- 1 gul lök, hackad
- 5 vitlöksklyftor, hackade
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl köttbuljong
- 1 msk kinesisk soja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk timjan
- 1 tsk rosmarin
Vin som passar till ribbestek
Chianti