Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Krämig räkpasta

Krämig räkpasta är en festlig rätt som är snabblagad och älskad av de flesta. Dessutom är den enkel att laga till många. Variera rätten genom att utesluta saffran eller addera färska örter som till exempel färsk timjan eller dill. Om du vill kan du också byta ut grädden mot creme fraiche. Det här är vårt bästa recept, men testa dig gärna fram för att hitta det perfekta receptet för dig.

Gör så här

  1. Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. 

  2. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna över medelvärme.

  3. Fräs vitlök, saffran och chili tills vitlöken mjuknar men inte tar färg.

  4. Slå på vinet och låt koka in nästan helt.

  5. Tillsätt grädden och fiskbuljongen och låt sjuda försiktigt i ca 5–8 minuter.

  6. Tillsätt räkorna och salladslöken och låt puttra i någon minut så att räkorna värms upp.

  7. Tillsätt den kokta pastan och persiljan och smaka av med salt, peppar och en skvätt citron.

  8. Servera direkt.

Ingredienser (4 pers)

400 g pasta, gärna spaghetti, linguine eller fettuccine

1 msk olivolja

0,5 röd chili, med eller utan kärnor beroende på önskad hetta

3 vitlöksklyftor, finhackade

0,5–1 påse saffran

0,5 dl torrt vitt vin

5 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

300 g skalade räkor

Persilja, finhackad

2 salladslökar, skivade (enbart den ljusgröna delen)

Salt och peppar

Citron

Vin som passar till krämig räkpasta

Riesling
Pinot grigio

Kan man göra krämig räkpasta utan vin?

Självklart! Se bara till att smaka av såsen mot slutet så att den är välbalanserad. Tillsätt eventuellt en skvätt vitvinsvinäger tillsammans med citronen för att uppnå rätt balans.

Kan man använda färdigskalade räkor?

Visst kan man det. Vi rekommenderar att i så fall använda handskalade räkor i lake.

Kan man göra krämig räkpasta utan grädde?

Väljer man att utesluta grädden blir det svårt att uppnå en krämig konsistens på räkpastan. Däremot kan den ersättas av crème fraîche eller matlagningsgrädde.

Är man mjölkallergiker kan man ersätta grädden med växtbaserade alternativ, men räkpastan kommer förstås inte smaka likadant. I så fall skulle vi rekommendera att man testar något av våra andra pastarecept med skaldjur, som vår tomatbaserade skaldjurspasta, eller vår vin- och olivoljebaserade kräftpasta. Självklart kan du ersätta skaldjuren i de recepten med räkor.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!