Gör så här
-
Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
-
Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna över medelvärme.
-
Fräs vitlök, saffran och chili tills vitlöken mjuknar men inte tar färg.
-
Slå på vinet och låt koka in nästan helt.
-
Tillsätt grädden och fiskbuljongen och låt sjuda försiktigt i ca 5–8 minuter.
-
Tillsätt räkorna och salladslöken och låt puttra i någon minut så att räkorna värms upp.
-
Tillsätt den kokta pastan och persiljan och smaka av med salt, peppar och en skvätt citron.
-
Servera direkt.
Ingredienser (4 pers)
400 g pasta, gärna spaghetti, linguine eller fettuccine
1 msk olivolja
0,5 röd chili, med eller utan kärnor beroende på önskad hetta
3 vitlöksklyftor, finhackade
0,5–1 påse saffran
0,5 dl torrt vitt vin
5 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
300 g skalade räkor
Persilja, finhackad
2 salladslökar, skivade (enbart den ljusgröna delen)
Salt och peppar
Citron
Vin som passar till krämig räkpasta
Riesling
Pinot grigio
Kan man göra krämig räkpasta utan vin?
Självklart! Se bara till att smaka av såsen mot slutet så att den är välbalanserad. Tillsätt eventuellt en skvätt vitvinsvinäger tillsammans med citronen för att uppnå rätt balans.
Kan man använda färdigskalade räkor?
Visst kan man det. Vi rekommenderar att i så fall använda handskalade räkor i lake.
Kan man göra krämig räkpasta utan grädde?
Väljer man att utesluta grädden blir det svårt att uppnå en krämig konsistens på räkpastan. Däremot kan den ersättas av crème fraîche eller matlagningsgrädde.
Är man mjölkallergiker kan man ersätta grädden med växtbaserade alternativ, men räkpastan kommer förstås inte smaka likadant. I så fall skulle vi rekommendera att man testar något av våra andra pastarecept med skaldjur, som vår tomatbaserade skaldjurspasta, eller vår vin- och olivoljebaserade kräftpasta. Självklart kan du ersätta skaldjuren i de recepten med räkor.