Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rådjurssadel med rödvinssky och potatisgratäng

En klassiker som rådjurssadel med rödvinssky och potatisgratäng platsar på vilken femstjärnig meny som helst – men är också lätt att lyckas med hemma.

Rödvinsskyn har en koncentrerad smak

Rådjurssadel är en mör och mycket välsmakande styckningsdel som består av hela ryggpartiet, inklusive ytterfilé, innerfilé och revben. Smaken är subtil snarare än påträngande, och du behöver inte vara en storälskare av vilt för att uppskatta rådjurssadel med rödvinssky och potatisgratäng. Rödvinssky är en enkel reduktion av rött vin, lök och köttets egen saft. Smaken blir koncentrerad. Skyn kan användas som den är eller som bas för en gräddsås. Potatisgratäng behöver nog ingen närmare presentation. Vi bidrar med ett grundrecept som du kan komplettera med till exempel karamelliserad lök.

Rådjurssadel med rödvinssky och potatisgratäng är en festrätt

Rådjurssadel är relativt enkelt att tillaga, men det är viktigt att inte ha för hög temperatur eller för lång tillagningstid – då riskerar den att bli torr. Det faktum att rådjurssadel är en ganska exklusiv råvara gör rådjurssadel med rödvinssås och potatisgratäng till en perfekt huvudrätt vid festliga tillfällen. Det är egentligen en komplett måltid men servera gärna grillade grönsaker och en sallad om du vill ha fler färger, smaker och texturer på tallriken.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 °C.

  2. Dela köttet i ett par större delar och bryn dem i smör i en stekpanna på medelhög värme. Salta och peppra. För över bitarna till en smord ugnsform, vänta med att rengöra stekpannan. Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 65–70 °C. Det tar minst 1 timme. Låt sadeln vila medan du gör potatisgratängen.

  3. Skala och skiva potatisen tunt. Hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull. Tillsätt potatis, grädde, mjölk, timjan, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter, tills potatisen är mjuk. Häll gratängen i en smord ugnsform och strö över riven ost. Gratinera i ugnen i cirka 20 minuter, tills gratängen är gyllenbrun.

  4. Tillsätt lite rött vin i stekpannan och skrapa upp de bruna bitarna som fastnat i botten av stekpannan. Häll ner i en gryta och tillsätt timjan, lagerblad, vätska från ugnsformen, resten av vinet och svartpeppar. Låt koka ner till hälften.

  5. Rör ut maizenamjölet i lite kallt vatten. Tillsätt kalvfond och red av såsen. Låt koka upp och sjud i några minuter. Sila bort kryddor och tillsätt smör i små klickar under omrörning.

  6. Skär köttet i tunna skivor och servera rådjurssadel med rödvinssky och potatisgratäng så fort skysåsen är klar.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 rådjurssadel (cirka 1 kg)

  • 1 msk smör

  • Salt och peppar efter smak

  • Potatisgratäng

  • 1 kg potatis

  • 2 dl grädde

  • 2 dl mjölk

  • 1 gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 tsk timjan

  • 2 dl riven ost med hög smältbarhet

  • Salt och peppar efter smak

  • Rödvinssky

  • En flask rött vin med hög syra och fruktighet

  • 2 dl stark kalvfond

  • 50 g smör

  • 1 msk maizenamjöl

  • En kvist färsk timjan

  • 1 lagerblad

  • 3 svartpepparkorn

Vin som passar till  rådjurssadel med rödvinssky och potatisgratäng

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!