Quesadillas kombinerar knaprigt majsbröd med smält ost
Quesadillas är en traditionell mexikansk maträtt som lagats sedan 1600-talet. Vanligtvis består de av tortillabröd som viks över en fyllning av ost och ofta även andra ingredienser som lök, bönor, och kött, toppat med salsa eller guacamole. Det är också vanligt att göra dem med enbart ost. Det är med andra ord utmärkt att ha tortillabröd till hands om du snabbt vill omvandla dina rester till quesadillas. När Quesadillas värms i ugnen eller en het panna blir kanterna krispiga samtidigt som osten smälter. Namnet kommer av queso, ost på spanska.
Quesadillas är en av de mest spridda rätterna från Mexiko
Quesadillas kan serveras som huvudrätt, som del av en större måltid eller som ett enklare snack. Rätten är inte bara en del av den mexikanska matkulturen utan finns i många andra delar av världen, ofta med lokala variationer. Du kan göra egna tortillas eller köpa färdiga. Mest autentiskt blir det om de är gjorda av majs, men vetetortillas är också ett alternativ.
Gör så här
-
Värm upp en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt lite olja eller smör och se till att det sprids ut.
-
Lägg en tortilla i stekpannan. Vänd den några gånger med cirka 10 sekunder mellan varje vändning.
-
När luftbubblor börjar bildas strör du över en handfull riven ost på tortillan.
-
Tillsätt önskad fyllning, till exempel gräslök, skivad svamp, oliver, tomater eller tärnad kyckling. Var försiktig så att du inte lägger på för mycket fyllning.
-
Sänk värmen till låg och lägg på ett lock.
-
Kontrollera efter en minut om osten är smält. Om inte, lägg tillbaka locket och fortsätt kontrollera varje minut tills osten är smält.
-
När osten smält lyfter du upp ena sidan av din quesadilla och viker över den andra sidan, som när du gör en omelett.
-
Tortillan ska nu vara gyllenbrun. Om den inte är brun, höj värmen till hög och vänd quesadillan med 10 sekunders mellanrum tills den är gyllenbrun.
-
Servera gärna med strimlad isbergssallad, salsa och guacamole.
Ingredienser (4 pers)
-
Fyra stora tortillabröd
-
5 dl riven ost
-
Valfri fyllning (till exempel stekt kyckling, krossade tomater, kokta bönor, svamp eller chili con carne)
Vin som passar till quesadillas:
Zinfandel
Grenache
Sauvignon Blanc