Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Puttanesca

Puttanesca är en lika delar god som snabblagad italiensk klassiker. Här lär du dig laga spaghetti puttanesca med några få enkla steg.

Spaghetti puttanesca – en snabb och enkel vardagspasta som inte tummar på smaken. Den tomatbaserade såsen är smaksatt med sardeller, kapris och svarta oliver och blir färdig under tiden spaghettin kokar.

Gör så här

  1. Hetta upp 4 msk olivolja i en stekpanna på medelvärme. Fräs vitlök, sardeller och chiliflakes i ca 5 minuter. Se till att vitlöken inte bränns!
  2. Tillsätt kapris, oliver och tomater och koka upp och låt sjuda i några minuter. Tag av värmen.
  3. Koka under tiden upp vatten och salt och koka pastan al dente.
  4. OBS, se till att spara pastavattnet! Använd en tång och överför pastan till såsen i stekpannan tillsammans med 0,5 dl pastavatten.
  5. Koka upp allt och låt sjuda tills pastan är klar. Späd med mer pastavatten om det behövs.
  6. Ta av värmen och tillsätt den rivna osten, 2 msk olivolja och persilja och blanda. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt, men tänk på att rätten antagligen redan är ganska salt.
  7. Servera med extra ost vid sidan av.

Ingredienser (4 pers)

6 msk olivolja, uppdelat

4 klyftor vitlök, finskivade

10 sardeller, mosade

1 nypa chiliflakes

4 msk kapris, gärna non-pareilles

1 burk urkärnade kalamataoliver (300g)

1 burk hela skalade tomater, krossade för hand

En handfull finhackad persilja

60 g finriven pecorino romano

400 g spaghetti

Vin som passar till spaghetti puttanesca

Servera med ett torrt till halvtorrt fruktigt vitt vin, gärna ett italienskt vitt vin för den rätta italienska känslan.

Vad betyder “puttanesca”?

Spaghetti puttanesca har sitt ursprung i italienska Neapel i Kampanien. Ordet “puttanesca” kommer från det italienska ordet för “prostituterad”: puttana. Varför såsen har fått sitt namn är dock oklart. Kanske var den väldoftande anrättningen ett sätt att locka kunder till Neapels bordeller under tidigt 1900-tal. Kanske var det för att den snabblagad rätten hann tillredas och ätas under hektiska arbetsdagar för glädjeflickorna på bordellerna. Därom tvista de lärde.

Kan man göra spaghetti puttanesca utan sardeller?

Ja, om du av någon anledning inte kan äta sardeller kan du utesluta dem ur receptet. Såsen kommer dock inte att bli lika god, så om det snarare handlar om att du inte tror dig gilla sardeller råder vi dig ändå att testa. Sardellerna bidrar med en härligt umami-stinn sälta som är svår att efterlikna.

Kan man göra spaghetti puttanesca utan kapris?

Ja, det går, men här väljer vi att svara samma som ovan: det kommer inte att bli lika gott. Storheten hos spaghetti puttanesca ligger i det fina samspelet mellan oliver, kapris, sardeller, ost och tomatsås. Våga prova du med!

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept