Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Så gör du egen pesto

Den godaste hemgjorda peston gör du i morteln. Ja, du läste rätt. Visst kan du göra pesto alla genovese i matberedaren, men vi vågar lova att skillnaden är påtaglig. Basilikan smakar så mycket mer när den har bankats för hand i en mortel.

Gör så här

  1. Morta vitlöken till en pasta i morteln.

  2. Tillsätt pinjenötterna och mortla tills det blir en form av tock pasta.

  3. Tillsätt lite basilika i taget och mortla tillsammans med flingsalt. Tillsätt lite salt varje gång du tillsätter mer basilika - det gör det lättare att mortla.

  4. Basilikan ska bli finfördelad i morteln.

  5. Tillsätt båda ostarna och häll börja försiktigt att hälla i olivoljan under omrörning, så att peston emulsifierar och blir en homogen kräm som inte skär sig. Tillsätt mer olja vid behov.

  6. Smaka av och servera direkt eller spara i kylen. Om peston ska sparas ska den täckas med ett tunt lager olja, så håller den sig längre.

Ingredienser (4 pers)

2 vitlöksklyftor

2 msk pinjenötter

85 g basilika

Flingsalt

2 msk finriven parmigiano reggiano

2 msk finriven recorino (helst pecorino sardo)

175 ml mild olivolja

Vin som passar till pesto

Italienskt vitt vin

Hur länge håller hemgjord pesto?

Peston håller i 1–2 veckor i kylen, så länge den är täckt av olja, men är godare som nygjord. Vi vågar nästan lova att den kommer hinna ta slut innan den blir dålig!

Vad använder man pesto till?

Utöver det självklara, som att blanda peston med nykokt pasta, har pesto mängder med användningsområden. Använd den på focaccia tillsammans med burrata, ringla den över en sallad eller toppa den på en hemgjord pizza. Möjligheterna är oändliga.

Basilikapesto i matberedare

För den som inte orkar mortla sin pesto för hand går det förstås att göra den i matberedare. “Pulsa” först vitlök, salt och pinjenötter. Tillsätt osten och basilikan och “pulsa” igen. Rör sedan i olivoljan enligt instruktionerna ovan.

Vilken pecorino ska man använda till pesto alla genovese?

Vanligtvis används pecorino fiore sardo i en traditionell pesto alla genovese. Pecorino sardo är en mildare ost än pecorino romano, men visst kan man ändå ersätta sardon med romanon. Dra i så fall ner på mängden pecorino något och ersätt med mer parmesan,

Kan man ersätta pinjenötterna med andra nötter?

Visst kan man det. Testa till exempel mandlar, för en pesto som faktiskt fungerar även för nötallergiker. Det är också väldigt gott med pistaschbaserad pesto. Använder man pistasch kan man rentav kosta på sig att öka mängden nötter en aning. Förmodligen behöver du då också anpassa mängden olja för att nå önskad konstistens.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept