Pad krapow är en smakrik thailändsk klassiker med enkla ingredienser som ger en nyanserad smakprofil.
Thaibasilika är signaturingrediensen i pad krapow
Pad krapow har lagats länge i Thailand och rättens härkomst är oklar. Även i Japan och Taiwan är detta en populär rätt, både som husmanskost hemma och i restaurangkök. Rätten kan göras med kyckling, fläsk, nötfärs eller tofu. Oavsett vilket protein du väljer är det färsk thaibasilika som ger rätten dess karakteristiska smak. Krapow är det thailändska namnet på den basilika som används. Chili, vitlök och fisksås bidrar med ytterligare lager av smak i form av såsen prik nam pla. En antydan av sötma kan införas genom en nypa socker eller grönsaker med en naturlig sötma, som morot eller paprika.
Lyckas med pad krapow
Pad krapow går fort att göra och är därför idealisk för snabba vardagsmiddagar. Tillagningen sker i en het wokpanna. Det hjälper smakerna att utvecklas. Traditionellt serveras pad krapow som huvudrätt med jasminris eller nudlar och ofta ett stekt ägg. Rätten serveras även som ett lätt och snabbt mål som säljs i många gatustånd.
Gör så här
-
För att göra prik nam pla lägger du ingredienserna i en liten skål och blandar dem. Ställ sedan åt sidan.
-
Kombinera alla ingredienser till woksåsen i en liten skål.
-
Lägg chilis och vitlök i en mortel och använd en mortelstöt för att krossa dem grovt.
-
Hetta upp en wokpanna med 1 msk olja och lägg sedan till chilipastan och vitlök. Rör om i en halv minut eller tills vitlöken börjar dofta. Lägg till fläskfärs och stek i 4–5 minuter tills den är genomstekt och det mesta av den överflödiga köttsaften har avdunstat.
-
Häll woksåsen runt kanterna på woken så att såsen börjar karamelliseras. Rör om kraftigt och lägg till basilika. Stek i ytterligare en minut.
-
Servera med prik nam pla samt ris eller nudlar.
Ingredienser (4 pers)
-
300 g fläskfärs
-
6 milda långa röda chilis, urkärnade och skivade
-
4 vitlöksklyftor, skalade
-
2,5 dl färsk hackad thaibasilika
-
Prik nam pla
-
1 dl fisksås
-
6 chilifrukter, gärna olika sorter, urkärnade och skivade
-
1 vitlöksklyfta, fint skivad
-
Saften från 1 lime
-
Woksås
-
3 msk ostronsås
-
1 msk fisksås
-
1 tsk nymalen svartpeppar
-
½ tsk socker
Vin som passar till pad krapow
Riesling