Löksoppa, eller “Soupe à l'oignon” som den heter på franska, är en klassiker som trots sin enkelhet har vunnit finsmakares hjärtan genom århundradena.
Smakrik och billig vinterklassiker
Löksoppa är en rätt som har upphöjts från något som fattiga bönder åt till vardags till en kulinarisk klassiker. Det finns faktiskt bevis för att man åt löksoppa redan i antikens Rom, men förmodligen talar vi om en tradition som går ännu längre bakåt i tiden än så. Under 1700-talet blev rätten mer och mer populär, och den serverades ofta som förrätt på fina middagar i den franska bourgeoisin. Löksoppa har många varianter runt om i världen. I USA serveras den ofta med en skiva grillad ost på toppen, medan den i Spanien ofta serveras med en bit chorizo.
Löksoppa passar dig som vill bjuda på stora smaker med små medel. Särskilt under vintern är löksoppa en tacksam och värmande rätt att bjuda på.Vilken lök du väljer är viktigt för smaken. Vanlig gul lök är ett klassiskt val som ger löksoppa en mild och söt smak. Vill du ha en rätt med mer smakdjup kan du experimentera med att ha flera sorters lök i soppan.
Så länge löken får karamellisera långsamt utan att den bränns vid, är det svårt att misslyckas med löksoppa. Har du tid så gör du en egen grönsaksbuljong. Det är vanligt att gratinera löksoppa. Vill du prova det så kan du utgå från vårt recept och tillsätta riven gruyèreost eller en annan smakrik ost som smälter lätt, och gratinera soppan i ugnen tills den har fått färg.
Servera gärna löksoppa med nybakt bröd.
Gör så här
-
Smält smöret och olivoljan i en stor gryta på låg värme.
-
Tillsätt löken och karamellisera den långsamt på låg värme i cirka 30 minuter, tills den är mjuk och gyllenbrun.
-
Rör ner mjölet och låt det fräsa i en minut.
-
Tillsätt buljongen, vitt vin och timjan. Låt soppan sjuda i cirka 20 minuter.
-
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser (4 pers)
-
6 stora gula lökar, skalade och skivade
-
3 msk smör
-
2 msk olivolja
-
1 msk mjöl
-
1,2 liter god buljong eller fond
-
1 dl torrt vitt vin
-
1 tsk timjan
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till löksoppa