Lemonad är en svalkande och uppfriskande dryck som vanligtvis görs på citroner, socker och vatten.
Man har gjort lemonad i hundratals år i Sverige
Två vanliga gissningar när det gäller lemonadens ursprung är Mellanöstern och Indien. Själva ordet lemonad kommer från arabiskan och betyder kort och gott citron. Idag finns det ett flertal varianter av lemonad, från klassiska varianter med några få ingredienser till mer avancerade recept med bär, örter och andra smaker. I Sverige har vi gjort lemonad sedan medeltiden. Det var då citroner introducerades i Europa.
Recept på lemonad kan anpassas efter tycke och smak
När du gör egen lemonad är det viktigt att använda färska citroner för att få den bästa smaken. Justera mängden socker efter din personliga smak och överväg att använda lite mineralvatten för en friskare dryck med bubblor. En del av sockret kan också bytas ut mot honung. För att få en mer nyanserad citrussmak kan du även tillsätta citronskal eller lite färskt citrongräs. Det är också möjligt att fermentera lemonad med hjälp av en så kallad “ginger bug”. Då får du en probiotisk dryck med naturliga bubblor.
Även om lemonad traditionellt görs på citron används beteckningen för andra hemgjorda drycker på frukt och bär, som hallon- eller jordgubbslemonad. För en lite mer lyxig variant kan du toppa din lemonad med en kvist mynta eller en skiva citron. Hemlagad lemonad är inte bara ett trevligt alternativ till läsk en varm dag utan du kan också servera drycken som alkoholfritt alternativ på en fest.
Gör så här
-
Pressa saften ur citronerna i en stor kanna.
-
Häll i sockret och vattnet i kannan med citronsaften. Rör om tills sockret löst sig helt.
-
Smaka av lemonaden och justera sötman efter tycke. Vill du ha den sötare kan du tillsätta mer socker, vill du ha den syrligare kan du pressa i saften från ytterligare en citron.
-
Häll upp lemonaden i glas med is. Garnera gärna med en skiva citron eller en kvist mynta.