Kulfi med olika smaksättningar
Kulfi är en traditionell indisk efterrätt. Den har sina rötter i Mughal-eran, som varade från början av 1500-talet till mitten av 1700-talet. Under epoken möttes indiska, persiska, och centralasiatiska matlagningstekniker, och kulfi är ett exempel på vad som kom ur detta. Ordet “kulfi” kommer från det persiska ordet “qolfa” som betyder “formad”. Detta syftar på den traditionella formen på kulfi, som ofta är rund eller oval.
Kulfi är mer än bara en dessert för indier. Det är en symbol för fest och firande som har en djup kulturell betydelse. Kulfi serveras ofta vid bröllop, födelsedagar och andra speciella tillfällen.
Till skillnad från glass, som ofta är luftig och fluffig, är kulfi tätare och krämigare i konsistensen. Det beror på att det inte vispas in luft under frysningen. Detta ger kulfi en unik och rik smak från mjölken, som ofta förstärks med traditionella indiska kryddor som saffran, kardemumma, pistaschnötter och mango.
Lyckas med kulfi
För att göra kulfi hemma, börjar man med att långsamt reducera mjölk tills den tjocknar. Sedan tillsätts socker och smaksättningar, och blandningen hälls i formar för att sedan frysas. Kulfi kan serveras som den är eller garneras med hackade nötter och kryddor för extra smak och textur.
En klick vispad grädde är också ett uppskattat tillbehör. Kulfi kan även användas som ingrediens i andra desserter, till exempel i en kulfi parfait eller i en kulfi milkshake.
Gör så här
-
Värm upp kondenserad mjölk och vispgrädde över medelvärme i en kastrull och låt det sjuda i 15 minuter.
-
Ta av kastrullen från värmen, vispa in kardemumma och vaniljextrakt och låt svalna till rumstemperatur.
-
Blanda i de krossade nötterna när blandningen kallnat men spara en handfull till strössel.
-
Dela upp fyllningen i 8 formar, gärna formar för pinnglassar. Strössla med nötkross. Placera det i frysen i minst 4 timmar.
Ingredienser (4 pers)
-
400 ml kondenserad mjölk
-
400 ml osötad kondenserad mjölk (kallas ibland evaporerad eller indunstad mjölk)
-
300 ml vispgrädde
-
1/2 tsk vaniljextrakt
-
1/2 tsk kardemumma
-
1/4 dl pistaschnötter, fint krossade
Vin som passar till kulfi:
Dessertvin