Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Kroppkakor

Klassiska kroppkakor är riktig husmanslyx och ett fint sätt att ta vara på potatis. Den saftiga degen fylls med salt fläsk, stekt lök och kryddpeppar, och kokas tills kroppkakorna flyter upp och doftar barndom. Servera med skirat smör och lingonsylt för en rustik och mättande måltid som värmer både magen och hjärtat.

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt. Pressa den sedan genom en potatispress eller mosa den fint. Låt svalna helt – kall potatis ger bättre deg.

  2. Skär fläsket i små tärningar och finhacka löken. Stek fläsket i en torr panna tills det får färg. Tillsätt löken och låt den fräsa med tills den mjuknar. Krydda med kryddpeppar och vitpeppar och låt fyllningen svalna.

  3. Blanda den kalla, mosade potatisen med ägg, vetemjöl (börja med 2½ dl) och salt. Arbeta snabbt ihop till en jämn deg – knåda inte för mycket. Degen ska vara smidig men inte kladdig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

  4. Dela degen i 12 lika stora bitar. Rulla till bollar och tryck ut en fördjupning i mitten. Lägg i lite fyllning och nyp ihop degen ordentligt runt fyllningen. Rulla till en boll igen och platta till lätt om du vill.

  5. Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg i några kroppkakor åt gången – de ska inte ligga trångt – och låt dem koka i 10–12 minuter, eller tills de flutit upp och kokat ytterligare några minuter. Ta upp med hålslev.

  6. Servera kroppkakorna varma med skirat smör, lingonsylt och gärna en enkel grönsallad vid sidan.

Ingredienser (4 pers)

  • Deg

  • 1 kg mjölig potatis (t.ex. King Edward eller Asterix)

    1 stort ägg

    2½–3 dl vetemjöl

    1 tsk salt

  • Fyllning

  • 150 g rimmat fläsk eller sidfläsk

    1 gul eller röd lök

    ½ tsk malen kryddpeppar

    1 krm vitpeppar

  • Till kokning

  • 2 liter vatten

    1 msk salt

  • Servering

  • Skirat smör

    Lingonsylt eller rårörda lingon

    (Ev. grönsallad som fräsch kontrast)

Vin som passar till kroppkakor

Smörigt vitt vin

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept