Kroppkakor, bollar med fläsk, mjöl och potatis, är en rätt som har en stark ställning i det svenska köket. Kroppkakor anses vara en del av vårt kulinariska arv.
Från enkel vardagsmat till en av våra mest älskade rätter
Kroppkakor är en varm och mäktig rätt med en lång och rik historia. Den mjuka potatisdegen fylls med en smakrik fläsk- och lökblandning och serveras traditionellt med skirat smör och lingonsylt. Att laga kroppkakor kräver lite tid och kärlek, men resultatet blir en kulinarisk upplevelse med lång tradition.
Kroppkakor är en traditionell svensk maträtt med rötter i landets sydöstra regioner, särskilt i Småland, Blekinge, Öland och Gotland. Det finns recept på kroppkakor från 1700-talet och från början var det enkel vardagsmat för bönder som behövde arbeta hårt. Eftersom tillagningen kräver flera moment, är det idag en form av mathantverk som många värderar högt. Vårt kroppkakor-recept passar till en fin söndagsmiddag, och de som blir över kan ätas till lunch en annan dag. Kroppkakor passar i många sammanhang och uppskattas av de flesta.
Olika typer av kroppkakor i olika delar av landet
Kroppkakor är potatisbaserade “bollar”, fyllda med fläsk och lök eller andra fyllningar. Recept på kroppkakor kan vara ganska olika. Andelen kokt respektive råriven potatis är en sak som kan skilja recept på kroppkakor från varandra. På Öland och i Blekinge finns det även varianter där fyllningen består av sjöfågel eller ål, vilket speglar de lokala traditionerna och tillgängliga råvarorna.
Kroppkakor serveras ofta med lingonsylt eller rårörda lingon och skirat smör, och i vissa regioner även med gräddmjölk eller en speciell vitsås.
Gör så här
- Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
- Häll av vattnet och ånga av potatisen.
- Pressa den varma potatisen i en bunke.
- Blanda med vatten, salt och ägg till en jämn deg.
- Låt degen vila i 10 minuter.
- Fräs fläsktärningarna i smör tills de är gyllenbruna.
- Tillsätt löken och fräs tills den är mjuk.
- Rör ner kryddpeppar, salt och peppar.
- Låt fyllningen svalna något.
- Dela degen i 12 lika stora bitar.
- Forma varje bit till en boll och tryck en fördjupning i mitten med fingret.
- Fyll varje fördjupning med en matsked av fyllningen.
- Vik ihop degen och nyp ihop kanterna ordentligt.
- Koka kroppkakorna i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter, eller tills de flyter upp till ytan.
Ingredienser (4 pers)
-
1 kg mjölig potatis (till exempel Manissa eller Asterix)
-
3 dl vatten
-
1 tsk salt
-
1 ägg
-
200 g rimmat fläsk, tärnat
-
1 gul lök, finhackad
-
1 msk smör
-
1 tsk kryddpeppar
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till kroppkakor
Smörigt vitt vin