En knäckig äppelpaj doftar underbart och har ett aptitligt utseende med sitt gyllenbruna skal. Denna efterrätt är väldigt enkel att göra.
En perfekt kombination av smaker och texturer
En knäckig äppelpaj kännetecknas av att toppen får en krispig yta, som kontrasterar mot de mjuka äpplena, när den gräddas i ugnen. Knäckig äppelpaj görs oftast med smuldeg på havregryn, vetemjöl, smör, socker och någon krydda för smaksättning.
Äppelpaj har gjorts sedan medeltiden i Europa även om det i Sverige länge var vanligare med äppelkaka. Knäckig äppelpaj har en härlig smak och är ett mycket bra sätt att ta till vara på de äpplen som många har ett överflöd av på hösten. De flesta äpplen passar bra i en knäckig äppelpaj. Valet av äppelsort är viktigt för att uppnå den perfekta balansen mellan sötma och syrlighet samt för att få rätt konsistens. I Sverige är Aroma och Granny Smith två populära val. Aromaäpplen är kända för sin söta och aromatiska smak med en angenäm syrlighet, vilket ger en balanserad smakprofil. Granny Smith är istället uppskattade för sin distinkta syrlighet och fasta konsistens. Du kan även använda päron i vårt recept.
Vaniljsås är det klassiska komplementet till en knäckig äppelpaj. Pajens syrlighet och kryddighet från kanel och ibland kardemumma kompletterar den söta och krämiga vaniljsåsen på ett tilltalande sätt. Dessutom ger vaniljsåsen en mjuk textur som balanserar pajens knapriga yta. Vill du inte göra egen vaniljsås finns det bra alternativ i butiken. Du kan också servera knäckig äppelpaj med glass eller vispgrädde.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 °C.
-
Skölj äpplena och skär dem i lagom stora bitar. Tillsätt en halv dl socker samt kanel. Fördela äppelbitarna i en form. Pressa över citronsaften.
-
Smält smöret och blanda med socker, havregryn, mjöl, salt och bakpulver. Degen ska vara smulig.
-
Fördela smuldegen över äpplena så att de täcks.
-
Grädda pajen i cirka 35 minuter, tills smuldegen fått färg.
-
Servera knäckig äppelpaj varm.
Vin som passar till knäckig äppelpaj