Havskatt är en populär matfisk i flera länder, särskilt i norra Atlanten och Nordsjön. I Skandinavien är den vanlig vid den norska kusten och i Skagerack och Kattegatt. Havskatt är känd för sitt fasta, vita kött och anses vara en mycket god matfisk, särskilt lämplig för grillning och tillagning i ugn eftersom den behåller sin form. Det är också vanligt med recept på havskatt där fisken kokas tillsammans med blåmusslor.
Smaken på havskatt jämförs ofta med torsk men är något intensivare, med inslag som kan påminna om skaldjur. Det är inte så konstigt då havskatten är en fisk som äter just skaldjur. Köttet har också förmåga att absorbera andra smaker, vilket är tacksamt när den tillagas. I Sverige är havskatt uppskattad i köket. Många havskatt-recept gör sig väl vid festligare tillfällen, även om den inte har riktigt lika hög kulinarisk status som till exempel piggvar och sjötunga.
Så lyckas du med havskatt
Vårt havskatt-recept är enkelt att laga och den krispiga parmesanosten och citronen ger fisken en härlig smak. Det passar utmärkt att servera fisken med smörsås som beurre blanc, och ris eller pressad potatis samt grönsaker. Välj gärna primörer om det är rätt tid på året för det.
Gör så här
-
Ta ut havskattfiléerna så att de är rumstempererade vid tillagningen. Använder du fryst fisk ska den vara helt tinad. Tina gärna i kylskåp över natten.
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Blanda ströbröd, vitlök, citronskal, parmesanost, olivolja, persilja, salt och peppar i en skål så att det blir smuligt.
-
Lägg havskattfiléerna i en smord ugnsform.
-
Strö blandningen över fisken.
-
Baka i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills fisken är genomstekt.
-
Servera genast!
Ingredienser (4 pers)
-
800 g havskattfiléer (fläckig havskatt)
-
3 dl ströbröd
-
1 vitlöksklyfta, riven
-
1/2 citron, rivet skal och saft
-
4 msk riven parmesanost
-
4 msk olivolja
-
3 msk finhackad persilja
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till havskatt
Chablis
Sauvignon blanc
Torrt vitt vin