Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Halstrad tonfisk

Halstrad tonfisk är en rätt där tonfiskbiffar steks eller grillas snabbt på hög värme tills de får en gyllenbrun yta och en saftig kärna. 

Halstrad tonfisk med medelhavskänsla

Den naturligt friska tonfisksmaken i kombination med en lätt rökighet och en krispig yta är ett vinnande koncept. Halstrad tonfisk har serverats i olika kulturer sedan lång tid tillbaka. Rätten har blivit en global klassiker och serveras i många varianter på restauranger och i hemmakök runt om i världen. I Japan är halstrad tonfisk känd som “tataki” och serveras ofta med sojasås, wasabi och ingefära. I medelhavsområdet serveras halstrad tonfisk ofta med olivolja, citronjuice, tomatsalsa och färska örter. Det är där vi har hämtat inspiration till vår version av rätten.

Halstrad tonfisk är en relativt enkel rätt att tillaga, men för att uppnå den perfekta balansen mellan stekytan och den mjuka och saftiga kärnan behöver du vara noggrann och koncentrerad vid tillagningen. En väl halstrad tonfiskbiff ska ha en gyllenbrun yta med en lätt rökighet, medan insidan ska vara saftig och rosa. Rätten kan passa både som vardagsmat och festmåltid beroende på vad du serverar till och hur exklusiv tonfisken är. Färsk tonfisk kan vara mycket dyrt men också riktigt prisvärt i förhållande till den fina smaken och konsistensen.

Så lyckas du med halstrad tonfisk

För en perfekt halstrad tonfisk är det viktigt att välja en del av fisken med en fast och köttig struktur och att den är så färsk som möjligt. Är fisken inte helt färsk bör du frysa den i 24 timmar innan tillagningen.

Gör så här

 1. Torka av tonfisken med hushållspapper. Krydda den generöst med salt och peppar på båda sidor.

 2. Skär fisken i tjocka skivor.

 3. Värm en grill till medelhög värme. Om du använder en kolgrill, låt kolen brinna tills den är glödhet och täckt med ett tunt lager aska.

 4. Pensla grillen och fisken lätt med olivolja. Lägg tonfiskbiffarna på grillen och grilla i 2–3 minuter per sida för medium rare, eller tills önskad tillagningsgrad är uppnådd. Vänd biffarna endast en gång under grillningen.

 5. Ta bort tonfisken från grillen och låt den vila i 5 minuter innan servering. Servera med citronklyftor, hackade färska örter och gärna brynt smör.

Ingredienser (4 pers)

 • 4 tonfiskbiffar (cirka 150 g per biff)

 • 2 msk olivolja

 • 1 tsk salt

 • 1/2 tsk svartpeppar

 • Citronklyftor och färska örter, till exempel ramslök, persilja och dill till servering

 • Ev. brynt smör

Vin som passar till halstrad tonfisk

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept