Varför?
Sötma, som från majs eller socker i salsor, gör att vinet känns surt och obalanserat.
Gräddfil och andra milda mejeriprodukter har en mjölksyra som inte riktigt spelar i samma liga som vinets friska druvsyra – resultatet blir grötigt.
Het chili bör också hållas i schack – den river upp tanninerna och gör vinet bittert.
Men: citron, rättika, örter, umami från långkok eller svamp – där snackar vi harmoni. Så här får du en rustik, italienskklingande taco som lyfter vinet istället för att slåss med det
Recept: Toscanska tacos med långkokt nötkött, vitlök & rosmarin
Gör så här
-
Bryn köttet i olivolja. Ta upp.
-
Fräs lök, vitlök och morot. Rör i tomatpuré, örter, vin och buljong.
-
Lägg tillbaka köttet. Låt sjuda i 2–3 timmar tills det faller isär. Dra isär med gaffel.
-
Smaka upp med citronjuice, salt, peppar och ev. en dutt balsamvinäger.
Ingredienser (4 pers)
-
Till köttet:
-
700 g högrev eller bog
-
3 vitlöksklyftor, skivade
-
1 gul lök, finhackad
-
1 morot, riven
-
2 msk tomatpuré
-
1 dl Chianti eller annat rödvin
-
1 tsk rosmarin
-
1 tsk oregano
-
0,5 tsk chiliflakes (valfritt)
-
Salt, peppar
-
4 dl köttbuljong
-
Olivolja
-
Till servering:
-
Små vetetortillas eller majstortillas
-
Rucola eller färsk basilika
-
Hyvlad parmesan
-
Citronzest
-
Picklad rättika eller rå i tunna skivor
-
Rostade pinjenötter (valfritt)
Serveringstips:
Lägg köttet i varma tortillas. Toppa med rucola, parmesan, citronzest och rättika.
Håll det fräscht och stramt – inga söta såser, ingen majssalsa, ingen gräddfil.
Toscanska vegotacos med vitlöksstekta champinjoner & balsamico
Gör så här
-
Hetta upp olivolja i en panna. Fräs svampen tills vätskan kokat bort och de fått färg.
-
Tillsätt lök och vitlök. Fräs tills mjukt.
-
Rör ner tomatpuré, rosmarin, timjan och låt fräsa i 1 minut.
-
Slå på balsamvinäger och vin, låt reducera till det blir glansigt och smakrikt.
-
Smaka av med salt, peppar och ev. lite extra citronjuice.
-
Montera: Fyll tortillabröd med svampfräset. Toppa med grönt, parmesan, citronzest och rättika. En liten dutt olivolja på toppen för glans – klart!
Ingredienser (4 pers)
-
Till svampfräset:
-
500 g färska champinjoner, skivade
-
3 vitlöksklyftor, finhackade
-
1 schalottenlök eller gul lök, finhackad
-
1 tsk torkad rosmarin
-
1/2 tsk torkad timjan
-
2 msk tomatpuré
-
1 msk balsamvinäger (gärna lagrad)
-
1/2 dl rödvin
-
Salt & svartpeppar
-
Olivolja till stekning
-
Till servering:
-
Tortillas (vete eller majs)
-
Rucola eller färsk babyspenat
-
Hyvlad parmesan eller pecorino (eller veganskt alternativ)
-
Citronzest
-
Picklad rättika eller tunt skivad rå
-
Eventuellt rostade solrosfrön eller pinjenötter
Varför det funkar med Chianti:
-
• Champinjoner + tomatpuré = massor av umami
-
• Balsamico och citron = möter vinets syra
-
• Parmesan = sälta och djup
-
• Inget sött, inget hett = tanninerna får lugn och ro