Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Gry Forssells toscanska tacos

När man tänker tacos tänker man kanske på lime, koriander och kalla öl – inte en flaska Chianti. Men håll i hatten: med rätt smaker i tacon funkar en klassisk Chianti förvånansvärt bra. Nyckeln är att skippa de typiska tex-mex-grejerna som söt majs och gräddfil.

Varför?

Sötma, som från majs eller socker i salsor, gör att vinet känns surt och obalanserat.

Gräddfil och andra milda mejeriprodukter har en mjölksyra som inte riktigt spelar i samma liga som vinets friska druvsyra – resultatet blir grötigt.

Het chili bör också hållas i schack – den river upp tanninerna och gör vinet bittert.

Men: citron, rättika, örter, umami från långkok eller svamp – där snackar vi harmoni. Så här får du en rustik, italienskklingande taco som lyfter vinet istället för att slåss med det

Recept: Toscanska tacos med långkokt nötkött, vitlök & rosmarin

Gör så här

  1. Bryn köttet i olivolja. Ta upp.

  2. Fräs lök, vitlök och morot. Rör i tomatpuré, örter, vin och buljong.

  3. Lägg tillbaka köttet. Låt sjuda i 2–3 timmar tills det faller isär. Dra isär med gaffel.

  4. Smaka upp med citronjuice, salt, peppar och ev. en dutt balsamvinäger.

Ingredienser (4 pers)

  • Till köttet:

  • 700 g högrev eller bog

  • 3 vitlöksklyftor, skivade

  • 1 gul lök, finhackad

  • 1 morot, riven

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 dl Chianti eller annat rödvin

  • 1 tsk rosmarin

  • 1 tsk oregano

  • 0,5 tsk chiliflakes (valfritt)

  • Salt, peppar

  • 4 dl köttbuljong

  • Olivolja

  •  

    Till servering:

  • Små vetetortillas eller majstortillas

  • Rucola eller färsk basilika

  • Hyvlad parmesan

  • Citronzest

  • Picklad rättika eller rå i tunna skivor

  • Rostade pinjenötter (valfritt)

Serveringstips:

Lägg köttet i varma tortillas. Toppa med rucola, parmesan, citronzest och rättika.

Håll det fräscht och stramt – inga söta såser, ingen majssalsa, ingen gräddfil.


Toscanska vegotacos med vitlöksstekta champinjoner & balsamico

Gör så här

  1. Hetta upp olivolja i en panna. Fräs svampen tills vätskan kokat bort och de fått färg.

  2. Tillsätt lök och vitlök. Fräs tills mjukt.

  3. Rör ner tomatpuré, rosmarin, timjan och låt fräsa i 1 minut.

  4. Slå på balsamvinäger och vin, låt reducera till det blir glansigt och smakrikt.

  5. Smaka av med salt, peppar och ev. lite extra citronjuice.

  6. Montera: Fyll tortillabröd med svampfräset. Toppa med grönt, parmesan, citronzest och rättika. En liten dutt olivolja på toppen för glans – klart!

Ingredienser (4 pers)

  • Till svampfräset:

  • 500 g färska champinjoner, skivade

  • 3 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 schalottenlök eller gul lök, finhackad

  • 1 tsk torkad rosmarin

  • 1/2 tsk torkad timjan

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 msk balsamvinäger (gärna lagrad)

  • 1/2 dl rödvin

  • Salt & svartpeppar

  • Olivolja till stekning

  • Till servering:

  • Tortillas (vete eller majs)

  • Rucola eller färsk babyspenat

  • Hyvlad parmesan eller pecorino (eller veganskt alternativ)

  • Citronzest

  • Picklad rättika eller tunt skivad rå

  • Eventuellt rostade solrosfrön eller pinjenötter

Varför det funkar med Chianti:

  • • Champinjoner + tomatpuré = massor av umami

  • • Balsamico och citron = möter vinets syra

  • • Parmesan = sälta och djup

  • • Inget sött, inget hett = tanninerna får lugn och ro

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept