Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grillad potatis

Grillad potatis får en rökig smak som förhöjs av fett och örter. Potatisen blir både krispig och krämig på ett sätt som alltid brukar gå hem.

En klassisk rätt på ett nytt sätt

Potatis är en av världens viktigaste grödor och grillning är ett tillagningssätt som förekommer i alla kök. Det innebär att grillad potatis är en vanlig rätt som kan tillredas på många olika sätt. I Sverige är grillad potatis en populär sommarrätt. Här grillas ofta färskpotatis med olivolja, salt och peppar. Det är också vanligt att ugnsbaka stora potatisar inlindade i folie. Vi har tagit fram ett recept på grillad smashad potatis för kolgrill. Det ger dig ett matigt och läckert tillbehör som passar det mesta. Grillad potatis tar åt sig smak från kolet och kryddorna och får en oemotståndlig textur där det mjuka innanmätet blir en läcker kontrast till den knaprigt brynta ytan. 

Att smasha potatisen innebär att stärkelse frigörs och att du får en större yta som kan absorbera fett och smakämnen. Det blir både krispigare och godare att laga grillad potatis på detta sätt. Dessutom förkortas tillagningstiden.

Gör så här

  1. Skrubba potatisarna och lägg dem i en medelstor kastrull. Täck med kallt vatten. Koka upp vattnet över medelhög värme, tillsätt 1 matsked salt och sänk värmen. Koka potatisarna tills de är mjuka. Sila av vattnet och låt dem svalna.

  2. Krossa varje potatis med handflatan tills den spricker men fortfarande hänger ihop. Pensla potatisarna på båda sidorna med olivolja och krydda efter smak med salt, peppar, fint krossad eller riven vitlök, och ca hälften av rosmarinen. 

  3. Tänd grillen. Smörj grillgallret med fett. Grilla potatisarna med locket stängt tills de är krispiga utanpå och mjuka inuti, cirka 5 minuter per sida. Strö över resten av rosmarinen och servera medan de är heta.

Ingredienser (4 pers)

  • 16 små potatisar, gärna olika sorter med olika färg på skalen för en vacker rätt

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk grovhackad rosmarin

  • 4 vitlöksklyftor

  • Salt och svartpeppar för avsmakning

Vin som passar till grillad potatis

Vit bourgogne

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept