Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Gin Fizz

Gin Fizz är en riktig klassiker bland drinkar. Den fräscha och läskande kombinationen av gin, citron och socker har varit populär i över 100 år. Drinken toppas med sodavatten vilket ger den dess karakteristiska skummiga yta och lätta kolsyra. Gin Fizz är perfekt som aperitif eller som sällskapsdryck och passar lika bra på sommaren som på vintern.

Gör så här

  1. Häll gin, citronjuice och sockerlag i en shaker med rikligt med is.

  2. Skaka kraftigt i ca 10 sekunder.

  3. Sila upp i ett kylt highballglas med is.

  4. Toppa med sodavatten.

  5. Garnera med en citronskiva eller -twist.

Ingredienser (1 drink)

  • 5 cl gin

  • 3 cl citronjuice

  • 2 cl sockerlag

  • 3 cl äggvita

  • 4 cl sodavatten

Varifrån kommer Gin Fizz?

Gin Fizz skapades i USA i slutet av 1800-talet. Den exakta historien är höljd i dunkel, men drinken dök upp i flera drinkböcker runt sekelskiftet 1900. En teori är att den utvecklades från andra populära drinkar med citrus och socker som Gin Fix. Oavsett ursprung så blev Gin Fizz snabbt mycket populär, särskilt i New Orleans. Idag är den en erkänd klassiker som du hittar på många barer världen över.

Kan man byta ut spriten mot annan sprit?

Gin Fizz görs traditionellt på gin, men visst går det att variera drinken genom att byta bas. Väljer du vodka istället för gin får du en Vodka Fizz. Med rom blir det en Rom Fizz. Oavsett vilken sprit du väljer så är grundprincipen densamma – sprit, citron, socker och sodavatten. 

Vi rekommenderar ändå att hålla sig till originalreceptet. Gin har en kryddig och komplex smak som gifter sig väl med citron och socker. De flesta andra spritsorter saknar helt enkelt den komplexitet och finess som behövs för att göra drinken rättvisa. Dessutom - en klassiker är en klassiker av en anledning. Gin Fizz har överlevt i över 100 år tack vare sin perfekta balans. Ibland ska man inte krångla till det i onödan.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept