Fish cakes består av fisk, någon form av bindemedel och smaksättning. De kan vara allt från en del av en varmrätt till ett enkel snack.
Fish cakes världen runt
Fish cakes består av fisk som malts och blandats med andra ingredienser som potatis, lök, ägg och kryddor, och sedan formats till kakor som steks, kokas eller bakas ugnen. Fish cakes kan även innehålla skaldjur. Liknande rätter finns i många olika kulturer. Svenska fiskbullar och norska “fiskekaker” är besläktade med rätten. De har tillagats i kustnära områden över hela världen i århundraden, inte minst i Asien. På vissa håll har kakorna setts som ett sätt att ta till vara på överbliven fisk och potatis.
Lyckas med fish cakes
Fish cakes kan göras på många olika sorters fisk. I Sverige kan torsk, makrill, lax, kolja och vitling vara ett bra val. Ofta väljer man fisk som har ett lite fastare kött. Fish cakes kan serveras som de är, som ett lättare mellanmål eller med potatis alternativt ris, som huvudrätt. En dippsås är ett bra komplement till fish cakes oavsett varifrån du hämtat inspiration till dem. Vårt recept på fish cakes bygger på asiatiska influenser.
Gör så här
-
Stöt fisken i en mortel, doppa mortelstöten i fisksåsen då och då.
-
Tillsätt salt, peppar, sesamolja, vitlök och vårlök när fisken blivit en jämn pasta.
-
Överför fiskpastan till en skål, använd sedan oljade händer för att forma fiskpastan till 5 cm stora biffar, cirka 2 cm tjocka.
-
Värm oljan i en stor non-stick stekpanna över medelvärme. Lägg i fiskkakorna i omgångar och stek i 4 minuter på varje sida tills de är gyllene.
-
Servera direkt med dippsås.
Ingredienser (4 pers)
-
500 g skinnfria filéer av valfri vit fisk
-
1 msk fisksås
-
½ tsk salt
-
½ tsk nymalen peppar
-
¼ tsk sesamolja
-
1 vitlöksklyfta, finhackad
-
5 vårlökar, endast den vita delen, fint skivade
-
vegetabilisk olja, för fritering
-
4 msk nuoc mam cham, eller annan sötsur dippsås
Vin som passar till fish cakes
Riesling