Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Fattoush

Fattoush är en traditionell sallad från Mellanöstern som bjuder på en härlig blandning av smaker, färger och texturer.

Det är alltid ett bra tillfälle för fattoush 

Fattoush är särskilt populär i libanesisk och syriansk matlagning. Man tror att ursprunget till fattoush kan ha varit en vilja att ta till vara på överbliven mat, i det här fallet bröd. Det var med andra ord en enkel rätt. Idag äts fattoush i många sammanhang, inte minst när det är fest.

Den syrliga dressingen ger fattoush karaktär

Fattoush är känd för sin friska smak och knapriga inslag från en blandning av färska grönsaker och rostat eller friterat bröd. Den kan göras med många olika ingredienser, salladen inkluderar ofta gurka, avokado, tomater, granatäpple, rädisor och färska örter som persilja och mynta. Vill du tillsätta protein till fattoush är grillad kyckling, fetaost eller halloumi bra val. Det som ger Fattoush dess distinkta karaktär är en dressing med olivolja, citronjuice och sumak, en krydda som förstärker den syrliga smaken. I Mellanöstern används ofta pita- eller libabröd men det kan bli lika bra även med andra typer av bröd eller krutonger, så länge det är krispigt.

Fattoush kan serveras som en sidorätt, som en lätt huvudrätt eller tillsammans med flera andra mindre rätter som man delar på, alltså meze. Hummus, grillspett, baba ganoush och falafel är exempel på andra rätter som i så fall passar riktigt bra.

Gör så här

  1. Bryt pitabrödet i små munsbitar. Värm 3 msk olivolja i en stor panna och tillsätt pitabrödet. Stek det kort tills det är brynt på båda sidor och knaprigt. Använd en tång för att överföra de friterade pitachipsen till en tallrik täckt med hushållspapper där fettet kan droppa av. Krydda med salt, peppar och sumak.

  2. Kombinera den hackade salladen, gurkan, tomaterna och lökarna med rädisor, mynta och persiljan.

  3. Vispa ihop citron- eller limejuice, olivolja, granatäppelsirap (om den används), salt, peppar och kryddor i en liten skål.

  4. Häll dressingen över salladen och blanda försiktigt. Lägg till sist i pitachipsen, och mer sumak om du vill, och blanda en sista gång.

Ingredienser (4 pers)

  • 2 pitabröd

  • 1 msk extra virgin olivolja

  • 2 tsk sumak, mer vid behov

  • 1 huvud romansallad, hackad

  • 1 gurka, urkärnad och hackad 

  • 5 tomater, hackade

  • 5 salladslökar med blast, hackade

  • 5 rädisor, tunt skivade

  • 5 dl hackade färska persiljeblad, stjälkarna borttagna

  • 2,5 dl hackade färska myntablad (valfritt)

  • Dressing

  • Saften från 1 citron eller 1,5 lime

  • 0,8 dl extra virgin olivolja

  • 1–2 msk granatäppelsirap, valfritt

  • Salt och peppar efter smak

  • 1 tsk sumak

  • 1/4 tsk malen kanel

  • 1/4 tsk malen kryddpeppar

Vin som passar till fattoush

Sauvignon blanc

Tysk riesling

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!