Empanadas är mer än bara mat; de är en del av Latinamerikas kultur och historia. De små pajerna är också väldigt roliga att göra om du följer vårt enkla recept.
Empanadas äts från både gatustånd och på högtider
Empanadas är ett slags pajer eller piroger. De har en lång historia med rötter i den moriska matkulturen. Idag är de en viktig del av köket i stora delar av Latinamerika, inte minst i Argentina. Empanadas serveras ofta vid nationella högtider och familjesammankomster men de är minst lika vanliga som ett snabbt snack från ett gatustånd. Empanadas är med andra ord en anpassningsbar rätt som passar in i många sammanhang.
Empanadas kan fyllas med vad du vill
Empanadas kan fyllas med vad som helst, så länge det ger en bra konsistens. Vanliga exempel är nötkött, kyckling, ost, och grönsaker. I vissa kulturer ger man empanadas olika form beroende på vad de är fyllda med. För att lyckas riktigt bra med empanadas hemma är det viktigt att inte överarbeta degen, och se till att fyllningen är välkryddad och relativt torr. Man vill ha en deg som är tunn och frasig men tillräckligt stark för att inte spricka. I vårt recept utgår vi från färdig smördeg som liknar den deg som traditionellt används för empanadas.
Gör så här
-
Påbörja salsan genom att tärna tomaterna, finhacka löken, vitlöken och chilin, hacka koriandern grovt. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med limesaft, salt och peppar.
-
Bryn nötfärsen i en stekpanna tillsammans med den rivna vitlöken. Krydda med salt. Låt svalna.
-
Blanda nötfärs, majs, lök, ost och salsa i en stor skål. Blanda väl.
-
Rulla ut smördegen till cirklar, ungefär 10–12 cm i diameter. Lägg en matsked fyllning i mitten av varje cirkel. Fäll degen över fyllningen och nyp ihop kanterna för att försluta.
-
Pensla dina empanadas med uppvispat ägg. Grädda i ugnen på 200 °C i cirka 15–20 minuter, eller tills de är gyllenbruna och krispiga.
Ingredienser (4 pers)
-
500 g nötfärs
-
2 vitlöksklyftor, riven
-
1 tsk salt
-
1 burk majs, avrunnen
-
1/2 dl hackad lök
-
150 g riven cheddarost
-
1 förpackning färdig smördeg
-
1 ägg, uppvispat (till pensling)
-
-
Salsa:
-
3 tomater
-
1/2 rödlök
-
1 vitlöksklyfta
-
1–2 jalapeños eller svagare chili om du föredrar det
-
1/2 kruka koriander
-
Saften från en lime
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till
empanadas