Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Dry Martini

En dry martini är en klassisk cocktail som många förknippar med elegans och sofistikering. Den perfekta drinken att avnjuta före middagen eller på ett cocktailparty. Trots sitt enkla recept med få ingredienser är det en drink som imponerar.

Gör så här

  1. Häll gin och vermouth i ett rörglas med is.

  2. Rör om med barsked i ca 30 sekunder och sila upp i ett kylt martiniglas.

  3. Garnera med oliver på en cocktailpinne eller en citrontwist.

Ingredienser (1 drink)

  • 6 cl gin

  • 1 cl torr vermouth

  • Oliver eller citron

Varifrån kommer dry martini?

Dry martini har en lång historia och det finns olika teorier om drinkens ursprung. En teori är att den skapades på en bar i San Francisco under guldrushen på 1800-talet. En guldgrävare ska ha bett bartendern om en speciell drink innan han gav sig av till staden Martinez, och drycken fick då namnet "Martinez Special". Med tiden utvecklades receptet och namnet kortades ner till martini. 

En annan teori är att den är uppkallad efter vapentillverkaren Martini & Rossi som började tillverka vermouth 1863. Oavsett vilket så blev dry martini populär under 1900-talets första hälft, mycket tack vare att den var en favorit hos kända personer som Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald och Frank Sinatra.

Kan man byta ut gin mot annan sprit?

Den klassiska dry martinin görs på gin, men det finns flera populära varianter där man byter ut 
spriten:

  • Vodka martini - görs på vodka istället för gin. Blev populär tack vare James Bond som beställer en "vodka martini, shaken not stirred". 

  • Vesper martini - också en variant från James Bond-filmerna, med både gin och vodka samt Lillet Blanc.

  • Gibson - görs som en dry martini men garneras med en cocktaillök istället för oliv.

  • Dirty martini - har en skvätt olivlag i sig vilket ger en sälta till drinken. Serveras med oliv.

Oavsett om man föredrar gin eller vodka, eller gillar oliverna eller inte, så är dry martini en drink som passar för många tillfällen. Vi rekommenderar att man provar sig fram för att hitta sin favorit. Kanske blir det en klassisk dry martini till förrätten, och en dirty martini som avec efter middagen? Med vårt sortiment av gin och vodka finns alla möjligheter att skapa sin perfekta martini.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept