Den tjocka botten och den generösa fyllningen gör deep dish pizza till en rejäl måltid som skiljer sig markant från de tunna italienska pizzorna.
Deep dish pizza: en Chicago-klassiker
Deep dish pizza är en speciell variant av pizza som kommer från Chicago i USA. Till skillnad från den traditionella tunna och knapriga pizzan har deep dish pizza en tjock botten som påminner lite om en pajdeg, fylld med ost, tomatsås och olika toppings. Deep dish pizza gräddas i en särskild form och resultatet är en mättande rätt.
Lyckas med deep dish pizza
När du gör deep dish pizza hemma kan du med fördel använda en vanlig pajform så att pizzan får högre kanter och mer plats för fyllning. Botten förgräddas för att inte bli för blöt. Italiensk korv och mozzarella är populära toppings i Chicago, men variationerna är oändliga. Du kan lägga till dina favoritingredienser som grönsaker, flera sorters kött eller olika ostar för att skapa din egen version av deep dish pizza. Servera rätten med en fräsch sallad för en komplett måltid.
Gör så här
-
Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula jästen i en separat skål och lös upp den i det ljumma vattnet. Blanda jästblandningen, olivolja och de torra ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme, eller tills den blivit dubbelt så stor.
-
Fräs lök och vitlök i olivolja tills de mjuknar. Tillsätt de krossade tomaterna, örter, salt och peppar. Låt småputtra i cirka 15 minuter.
-
Smörj en djup form och tryck ut degen i botten och upp längs kanterna. Förgrädda botten i cirka 10 minuter i mitten av ugnen på 220 °C.
-
Ta ut formen och fördela mozzarella, tomatsås, peperoni och salami över botten.
-
Ställ tillbaka formen i ugnen och grädda i ytterligare 20–25 minuter, eller tills osten är bubblig och kanterna är gyllenbruna.
Vin som passar till deep dish pizza
Sangiovese
Mousserande vin