Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Croque Monsieur

Croque monsieur är en fransk varm smörgås som serveras världen över. Den enkla kombinationen av krispigt bröd, skinka och smält ost har visat sig vara oemotståndlig. 

Från enkla kaféer till Michelinrestauranger

Croque monsieur, vars ursprung kan spåras tillbaka till 1900-talets början, tros ha skapats i Paris. Den exakta historien är höljd i historiens dunkel, men vissa källor pekar mot kaféer och bistroer i den ikoniska stadsdelen Montmartre. Oavsett ursprunget steg croque monsieur snabbt i popularitet och blev en stapelvara på franska menyer.

Idag är croque monsieur mer än bara en smörgås – den är en symbol för fransk matkultur och en inspirationskälla för kockar och hemmakockar världen över. Grundreceptet är enkelt, men variationerna är oändliga. Från olika skinka- och ostkombinationer till vegetariska alternativ med svamp och spenat – croque monsieur kan anpassas till alla smaker och preferenser. I vårt recept har vi även béchamelsås, vilket är ganska vanligt i en mer genomarbetad croque monsieur. 

Så lyckas du med croque monsiueur

Nyckeln till en perfekt croque monsieur ligger i detaljerna. Använd högkvalitativt bröd, gärna baguette eller ciabatta, som kan absorbera smör och bechamel utan att bli blött. Osten bör smälta jämnt och få en gyllenbrun yta. Kombinationen av texturer och smaker, från det krispiga brödet till den krämiga såsen och den smälta osten gör en välgjord croque monsieur svår att motstå. 

Croque monsieur är ett perfekt snack eller tilltugg när du behöver något att äta mellan måltiderna eller under en avspänd hemmakväll när du vill äta något riktigt gott utan att lägga mycket tid på det. Denna varma smörgås passar som ett av huvudnumren vid en rejäl brunch eller när du vill ha en lite lättare och snabblagad lunch. Även om detta är en enkel rätt så har faktiskt flera restauranger med stjärnor i Michelinguiden croque monsieur på sina menyer.

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.

 2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa tills det bildats en klump. Vispa gradvis i mjölken, lite i taget, och rör om tills såsen tjocknar och blir slät. Smaksätt med muskotnöt, salt och peppar.

 3. Bred smör på brödskivorna. 

 4. Lägg en skiva skinka och en skiva ost på varje brödskiva. Bred senap på skinkan.

 5. Placera den ena skivan bröd som lock över den andra.

 6. Häll béchamelsåsen över den övre brödskivan.

 7. Grädda i cirka 10 minuter, eller tills osten smält och brödet har fått en gyllenbrun färg. Du kan också göra croque monsieur i en smörgåsgrill.

 8. Servera din croque monsieur genast!

Ingredienser (4 pers)

 • 8 skivor bröd 

 • 4 msk smör

 • 4 skivor skinka

 • 4 skivor gruyèreost

 • 1/2 msk dijonsenap

 • Béchamelsås

 • 2 msk smör

 • 2 msk mjöl

 • 3 dl mjölk

 • Muskotnöt

 • Salt och peppar

Vin som passar till croque monsieur

Vit bourgogne

Smörigt vitt vin

Gamay

Mer från Recept

Visa mer från Recept