Crema catalana är vaniljkräm smaksatt med citronskal och kanel, under ett knäckigt lager av karamelliserat socker.
Crema catalana: en katalonsk variant av crème brûlée
Den mjuka krämen och den hårda skorpan skapar en fin kontrast i crema catalana, en klassisk spansk dessert som har sina rötter i Katalonien. Crema catalana liknar crème brûlée men har en mer komplex smakprofil. Den är dessutom lite lättare då den görs på mjölk istället för grädde. Traditionellt serveras crema catalana rumstempererad och är särskilt populär under firandet av Sankt Josefs dag. Dess historia sträcker sig tillbaka till medeltiden, och det sägs att första gången den nämndes i skrift var i den katalanska kokboken “Libre de Sent Soví” från 1300-talet. Med tiden har crema catalana blivit en symbol för katalansk gastronomi.
Så serverar du crema catalana
För att göra en autentisk crema catalana hemma krävs det inte många ingredienser, mjölk, äggulor, socker, citronskal, kanel och vanilj. Om du vill ha den fastare i konsistensen kan du lägga till lite majsstärkelse. Processen att skapa denna dessert kräver tålamod och precision. Om du följer vårt recept noga får du dock en dessert värd att avrunda en finare middag med. Färska bär som jordgubbar, blåbär eller hallon passar utmärkt till crema catalana. Även citrusfrukter som apelsin eller citron kan vara ett trevligt komplement.
Gör så här
-
Koka upp mjölk, citronskal, kardemumma och kanel. Låt det sjuda i cirka 5 minuter. Ta bort skalet och kryddorna och låt mjölken svalna.
-
Vispa äggulorna och socker så det blir fluffigt och tillsätt sedan till kastrullen med mjölken. Låt stå på låg värme och rör om konstant tills blandningen tjocknat till en kräm. Det ska inte koka upp. Fördela krämen i portionsformar och ställ in i kylen några timmar, eller över natten.
-
Strö socker över formarna och karamellisera med gasbrännare eller 5 minuter högst upp i ugnen, med grillfunktionen på.
-
Låt svalna ett par minuter innan du serverar crema catalana.
Ingredienser (4 pers)
-
5 dl mjölk, 3 %
-
Skalet från ½ citron
-
1 kanelstång
-
4 äggulor
-
1 dl strösocker
-
1 tsk kardemumma
-
Karamellisering
-
¾ dl strösocker