Med hemmagjord chilimajonnäs kan du enkelt lyfta dina rätter till nya höjder.
Chilimajonnäs är ett mångsidigt tillbehör
Ursprunget till majonnäs är omtvistat, vissa hävdar att den uppfanns av en fransk hertig på 1700-talet medan andra hävdar att såsen funnits längre än så, i Spanien. Chilimajonnäs är en modern twist på klassisk majonnäs. Genom att blanda den milda och krämiga såsen med het chili får du en sås som är smakrik och passar till en mängd olika rätter. Den passar till exempel utmärkt till friterad mat, burgare och många asiatiska maträtter. Chilimajonnäs kan användas som den är eller som bas i andra såser, som aioli eller remouladsås.
Välj styrka på din chilimajonnäs
Smaken på chilimajonnäs kan varieras beroende på vilken typ av chili som används. En mild chili som jalapeño ger en diskret hetta, medan en habanero eller carolina reaper ger en intensiv och nästan bedövande hetta. Genom att justera mängden chili kan du enkelt anpassa chilimajonnäsen efter din egen smak. Skulle det bli för starkt är det bara att blanda ner lite mer majonnäs. Chilimajonnäs kan förberedas i förväg och förvaras i kylskåp i upp till en vecka.
Gör så här
-
Börja med att göra en klassisk majonnäs. Vispa äggulor, dijonsenap och vitvinsvinäger tillsammans. Tillsätt sedan oljan droppvis under kraftig vispning.
-
Rör ner finhackad chili efter smak. För en mildare variant kan du använda chiliflakes eller chiliolja. Om du hackar färsk chili av starkare sort är det viktigt att tvätta händerna noga efteråt.
-
Smaka av med salt och peppar. Om såsen blir för tjock kan du späda den med lite vatten eller gräddfil.
Vin som passar till chilimajonnäs
Riesling