Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Ceviche

Ceviche är en traditionell sydamerikansk rätt med marinerad fisk som äts rå. Rätten bjuder på en unik kombination av fräscha smaker och texturer.

En frisk och smakrik klassiker

Ceviche är en perfekt rätt för en varm sommardag eller som en lätt och fräsch förrätt. Den syrliga marinaden, baserad på citronjuice, ger en frisk smak som matchar den råa fisken med sin naturliga sötma och struktur. 

Ceviches ursprung kan spåras tillbaka till de precolumbianska kulturerna i Sydamerika, där den tillagades med fisk och sura frukter. Under århundradena har receptet förfinats och varierats beroende på region och tillgängliga ingredienser. Idag är ceviche en populär rätt i hela Latinamerika, och den görs i otaliga regionala varianter.

Ceviches popularitet ligger i dess enkelhet. Den kräver minimal tillagningstid och få ingredienser, vilket gör den till en perfekt rätt för både nybörjare och erfarna kockar. Den grundläggande marinaden består av citronjuice, rödlök, koriander och chili, men kan varieras med en mängd olika ingredienser, som avokado, mango, gurka eller tomater. Gör ceviche på fisk som varit fryst i minst tre dagar och därmed är fri från parasiter.

Ceviche är inte bara en utsökt rätt, den är också fylld med näringsämnen. Den råa fisken är en utmärkt källa till protein, omega-3 fettsyror och vitaminer, medan citronjuicen ger en boost av vitamin C. Den är också en kalorifattig rätt, vilket gör den till ett hälsosamt alternativ för de flesta.

Gör så här

 1. Skär fisken i små tärningar när den är nästan tinad.

 2. Lägg fisken i en skål och häll över limejuicen och apelsinjuicen. Blanda väl.

 3. Tillsätt rödlök, koriander, chili (om du vill), salt och peppar. Blanda försiktigt.

 4. Låt cevichen marinera i kylen i minst 30 minuter, eller upp till 2 timmar.

 5. Servera cevichen med guacamole, chips, tortillas eller som en del av en större måltid

Ingredienser (4 pers)

 • 400 g färsk, fast fiskfilé (till exempel vit fisk, lax eller tonfisk)

 • 1 dl färskpressad limejuice

 • 1/2 dl färskpressad apelsinjuice

 • 1/4 dl rödlök, finhackad

 • 1/4 dl koriander, finhackad

 • 1 chili, finhackad (valfritt)

 • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till ceviche

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept