Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bramble

Vad sägs om att bjuda på en modern klassiker från det glada 80-talet? Bramble är en lyckad tolkning av ikoniska gin sour, med frisk och syrlig björnbärssmak och en elegant garnityr. Här är vårt bästa recept.

Det finns så många klassiska cocktails att det länge varit svårt för nyare skapelser att slå igenom. Bramble är ett undantag och en av ganska få drinkar från 80-talet som bartenders världen över har tagit till sig. Drinken skapades av Dick Bradsell, på baren Fred's Club i Soho i London 1984. Han ville göra en drink med traditionella brittiska smaker som fick honom att minnas sin barndoms somrar.

Bramble har blivit en succé tack vare den perfekta balansen mellan sötma, syrlighet, de aromatiska björnbären och ginens sofistikerade bitterhet. Drinken har också fått draghjälp av att den dykt upp i flera filmer och tv-serier.

Så lyckas du med Bramble

Björnbärsbuskar kallas för brambles, därav namnet på denna fräscha drink med smak av bland annat björnbär. Björnbärslikören crème de mûre, som vi har i vårt recept, kan vara svår att få tag på. Den kan därför ersättas med crème de cassis (som görs på svarta vinbär). Du kan också prova att göra egen björnbärslikör på björnbär, vodka, rödvin och socker. 

Gör så här

  1. Fyll en shaker med krossad is.

  2. Häll i gin, citronsaft, crème de mûre och sockerlag.

  3. Skaka kraftigt tills drinken är iskall och välblandad (ca 10–15 sekunder).

  4. Sila innehållet i ett glas fyllt med krossad is.

  5. Garnera med ett helt färskt björnbär.

Ingredienser (1 drink)

  • 5 cl Gin

  • 2 cl björnbärslikör (Crème de Mûre)

  • 3 cl citronjuice

  • 2 cl sockerlag

  • Björnbär

Kan man byta ut gin mot annan sprit?

Det finns många varianter av bramble. Du kan till exempel använda vodka istället för gin, eller byta ut björnbärslikören mot en annan likör, till exempel hallonlikör eller fläderlikör. Du kan också tillsätta andra ingredienser, till exempel mynta eller limejuice. Det recept som vi delar med oss av är dock det traditionella. 

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept