Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Börek

Börek består av tunna filodegslager som varvas med en smakrik fyllning. Det är en perfekt kombination av krispigt och mjukt.

Börek är typisk snabbmat som du kan köpa på bagerier och kaféer i bland annat Turkiet och på Balkan. Rätten kommer ursprungligen från Anatolien och görs ofta i liknande stil med paj, men med smördeg. Fyllningen kan variera, att ha köttfärs, spenat eller potatis som huvudingrediens är vanligt. Eftersom börek är populär i en stor region förekommer regionala skillnader och rätten går även under andra namn som burek, bourek, borek eller bourekaki. Börek är turkiska och vårt recept är framförallt inspirerat av hur man gör rätten där.

Börek med färdig filodeg

Att göra egen smördeg kan vara kul och ge ett väldigt bra resultat, men i det här receptet på börek har vi köpt yufka (färdig triangelformad filodeg) som utgångspunkt. Det kan spara dig mycket tid och det gör detta till en rätt som är väldigt lätt att lyckas med. Yufka är en variant av vanlig smördeg som finns i många svenska butiker. Det är viktigt att arbeta snabbt med degen, så att den inte torkar.

Traditionellt äts börek ofta med yoghurt. Välj om du vill göra portionsstora minipajer eller en stor, som delas inför serveringen.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 °C.

  2. Blanda fetaost och persilja.

  3. Smält smöret och låt det få en brun nyans och nötaktig doft. Blanda smöret med ägg, mjölk och vatten i en bunke.

  4. Olja botten och kanterna i en långpanna. Varva degplattor med äggblandningen. Efter 8 degplattor sprider du ut ostblandningen i ett jämnt lager. Fortsätt sedan med resten av yufkan varvat med äggblandningen. Avsluta ett deglager som du penslar med olja. 

  5. Strö sesamfrön på toppen.

  6. Grädda i cirka 40 minuter mitt i ugnen.

Ingredienser (4 pers)

  • 16 yufka degplattor

  • 1 msk olivolja 

  • 350 g fetaost

  • 1 dl hackad persilja

  • 3 dl mjölk

  • 3 dl vatten

  • 3 ägg

  • 100 g smör

  • 1 msk sesamfrön

Vin som passar till börek

Franciacorta

Pinot gris

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!