När blåmusslornas blåa skal öppnar sig efter tillagningen i grädde och vin väntar en klassisk måltid rik på smak.
Blåmusslor med vin och grädde
Blåmusslor är uppskattade för sin distinkta smak och mångsidighet i matlagning. Köttet har en naturlig sälta, viss sötma och mycket umami. De bjuder på ett visst tuggmotstånd, samtidigt som de är möra. Blåmusslor är ett av de mest prisvärda skaldjuren, vilket gör dem tillgängliga för en bred publik. De är bra vardagsmat med högt innehåll av protein, järn och omega-3-fettsyror. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan. Detta råd är baserat på en balans mellan näringsintag och exponering för miljögifter som kan finnas i havsprodukter.
Blåmusslor är vanliga att äta i Belgien, Frankrike och Kroatien, där de ofta serveras i klassiska beredningar som moules frites, moules à la marinière och dagnje na buzaru. I Belgien har moules frites status som nationalrätt. Blåmusslor kan tillagas på många olika sätt. I vårt blåmusslor-recept låter vi dem koka upp i vin och grädde. Vad du använder för vin i vårt recept på blåmusslor spelar en avgörande roll för smaken. Sauvignon blanc och chardonnay är bra val. Servera gärna musslorna med baguette eller annat bröd som kan användas för att fånga upp såsen. Musslorna i det här receptet passar också mycket bra till pasta. Blåmusslor passar lika bra som huvudrätt som till förrätt. Mängden i vårt recept är dimensionerad för en ordentlig förrätt.
Gör så här
-
Skölj och borsta musslorna noggrant och kassera musslorna som är öppna eller har trasiga skal.
-
Fräs vitlök och lök i smör i en stor kastrull tills de är mjuka.
-
Häll i vitt vin och grädde och låt koka upp.
-
Lägg i musslorna och koka i cirka 5 minuter, eller tills de har öppnat sig. Kassera musslor som inte har öppnat sig.
-
Rör ner persilja, salt och peppar.
-
Servera musslorna direkt.
Vin som passar till blåmusslor
Se även vårt recept på moules frites.