Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina är en rustik florentinsk klassiker som består av grillad T-bensstek och inte så mycket mer. T-bensstek består av oxfilé och ryggbiff som sitter ihop med ben och bildar formen av ett "T". Rätt tillagad är denna maträtt njutning på högsta nivå om du tycker om kött.

Bistecca alla Fiorentina, eller “florentinsk biff” som det blir på svenska, är en av de viktigaste symbolerna för Toscanas rika matkultur. Rättens ursprung sägs vara adliga miljöer under 1400-talet där rätten serverades vid festliga tillfällen. Den långa traditionen och starka kopplingen till Fiorentina (Florens) är en del av rättens charm. 

Så lyckas du med Bistecca alla Fiorentina

Traditionellt tillreds köttet över öppen eld. Det ger en rökig smak och en fin stekyta. I Fiorentina är rätten mycket populär bland både turister och lokalbefolkning. Där lagas den ofta på T-bensstekfrån djur av rasen chianina, men det går naturligtvis bra att använda annat kött av hög kvalitet. Här är det inte tal om någon avancerad tillagningsmetod eller om en massa ingredienser utan det är råvaran som får tala för sig själv. Det är viktigt att grilla på hög värme för att bevara saftigheten i köttet.

Bistecca alla Fiorentina skärs i tunna skivor och läggs ofta upp på ruccolablad. I vårt recept har vi även parmesan, citronklyftor och balsamicovinäger som tillbehör, för en elegant touch. Men rätten kan också serveras med bara salt och peppar.

Gör så här

 1. Ta köttet ur kylskåpet cirka 1 timme innan tillagning så att det blir rumstempererat. Torka av biffarna med hushållspapper.

 2. Tänd grillen.

 3. Skölj ruccolan och skär citronen i klyftor.

 4. Gnid in T-bensstekarna med olivolja och salta och peppra ordentligt på båda sidor. 

 5. När grillen är riktigt varm lägger du på biffarna och grillar dem i 3–4 minuter per sida för medium rare. Du ska inte vända biffarna mer än en gång om du vill ha en fin stekyta. Du kan använda en köttermometer för att kontrollera innertemperaturen. 55 °C är medium rare.

 6. Låt biffarna vila i 5–10 minuter innan servering, gärna under folie. Det gör att köttet blir saftigare.

 7. Lägg gärna upp bistecca alla Fiorentina hel på en skärbräda med tillbehören och skär upp i mindre delar vid bordet.

Ingredienser (4 pers)

 • 2 bitar T-bensstek på ca 400 g vardera, 3–5 cm tjocka

 • 3 msk extra virgin olivolja

 • Grovt havssalt och nymalen svartpeppar efter smak

 • Tillbehör

 • 4 msk grovt riven parmesan

 • 4 citronklyftor

 • Balsamicovinäger efter smak

 • 65 g ruccola

Vin som passar till  bistecca alla fiorentina

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept