Barbacoa är en autentisk mexikansk rätt. Här tillagas marinerat kött långsamt för en unik smak, samtidigt som det blir väldigt mört.
Barbacoa är en mexikansk rätt som främst tillagas på kött, vanligtvis nötkött, lamm eller get. Köttet marineras i en kryddblandning och tillagas långsamt i en grop i marken, ofta över glödande stenar eller ved. Resultatet är ett mört och smakrikt kött som faller isär vid beröring. Barbacoa har sina rötter i de centrala delarna av Mexiko, särskilt i delstaten Michoacán. Rätten har en lång historia och har tillagats på liknande sätt av ursprungsbefolkningen i regionen i hundratals år.
Enkelt recept på barbacoa
Det är den långsamma tillagningen i en sluten miljö som ger köttet dess karakteristiska smak och mörhet. Även om den traditionella metoden innebär att gräva en grop och tillaga köttet över glödande stenar, finns det flera alternativ för hemmakocken. Du kan göra en förenklad version av barbacoa i ugnen, på indirekt värme i en grill som kan täckas över, eller genom att använda en slow cooker. I vårt recept på barbacoa utgår vi från att du har en stor ugnsfast gryta med lock som tätas med folie. Barbacoa serveras oftast i tortillas tillsammans med tillbehör som salsa, guacamole, koriander, limeklyftor och bönor.
Kryddblandningen varierar beroende på region och kock, men vanliga ingredienser är chili, vitlök, spiskummin, oregano och andra aromatiska örter. Experimentera gärna med olika kryddblandningar för att skapa din egen unika smakprofil.
Gör så här
-
Värm ugnen till 150 °C. Smält smöret i en stor ugnsfast gryta. Bryn högreven runt om tills den får en fin färg.
-
Tillsätt de hela chilifrukterna, vitlöksklyftorna (hela och med skalet kvar), spiskummin, oregano, rökt paprika, lagerblad, vatten och köttbuljong till grytan.
-
Täta grytan med aluminiumfolie innan du sätter på locket så att det blir väldigt tätt. Ställ in i ugnen och låt koka i cirka 6–8 timmar, eller tills köttet är så mört att det faller isär när du drar i det med en gaffel.
-
När köttet är klart, ta ut grytan ur ugnen. Ta bort lagerbladen, vitlöksklyftorna och de hela chilifrukterna. Mixa köttspadet med en stavmixer för att skapa en sås. Smaka av och justera kryddningen efter behov.
-
Dra isär köttet med två gafflar och blanda det med såsen.
-
Servera barbacoa i varma tortillas tillsammans med olika tillbehör som guacamole, salsa, lök, koriander, lime och svarta bönor.
Ingredienser (4 pers)
-
1 kg benfri högrev
-
2 msk smör
-
3 hela färska chilifrukter, gärna olika sorter
-
3 vitlöksklyftor (med skal)
-
1 msk malen spiskummin
-
1 msk torkad oregano
-
1 msk rökt paprikapulver
-
1 msk achiote kryddpasta (finns i välsorterade kryddbutiker men kan ersättas med annan kryddpasta eller tomatpuré)
-
7 dl vatten
-
4 dl köttbuljong
-
3 lagerblad
-
Salt och svartpeppar efter smak
Vin som passar till barbacoa
Ska vi vara ärliga hade vi valt öl till den här rätten. Köp öl online här.
Vill du dricka vin till fungerar det bra med zinfandel eller malbec.