En asiatisk nudelsallad är en fräsch och smakrik rätt som ofta innehåller en blandning av nudlar, grönsaker och en smakrik dressing.
Asiatisk nudelsallad kan göras på många sätt
Nudelsallad har ursprung från flera asiatiska kök, där den ofta serveras som en lättare lunch eller tillsammans med andra mindre rätter. Japansk nudelsallad, hiyashi chuka, består av kalla och gärna lite tjockare nudlar som ofta blandas med grönsaker och äts med ägg eller kyckling. I Thailand görs en variant med glasnudlar, färska örter och dressing med lime, chili och fisksås. I Korea gör man ofta själva nudlarna av sötpotatis. Asiatisk nudelsallad kan alltså innebära många olika saker och oavsett vilket kök du inspireras av kan du sedan själv variera rätten genom att välja olika ingredienser.
Vårt recept på asiatisk nudelsallad förenar många smaker
För att göra en riktigt bra asiatisk nudelsallad behöver du flera olika smaker och texturer. I vårt recept använder vi rostade jordnötter och krispig gurka för att få lite “crunch”. Vi gör dressingen med soja, sesamolja, risvinäger, limejuice, honung och srirachasås, som tillsammans med färska örter ger en asiatisk nudelsallad med många spännande smaker. Välj själv vad du vill ha för protein, räkor, nötkött, tofu och kyckling passar utmärkt och du kan med fördel marinera proteinet en stund i dressingen innan stekning, om du gör lite extra av dressingen.
Gör så här
-
Koka risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
-
Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål. Smaka av och justera kryddningen efter eget tycke.
-
Stek proteinet så att det får färg runt om och är genomstekt.
-
Lägg nudlarna i en stor skål. Tillsätt gurka, morot, rödlök, paprika, böngroddar, koriander, mynta och protein. Häll över dressingen och blanda väl.
-
Toppa med rostade jordnötter och servera direkt.
Ingredienser (4 pers)
-
250 g risnudlar
-
1 gurka, tärnad
-
1 morot, skuren i tunna strimlor
-
1 rödlök, skuren i tunna skivor
-
1/2 röd paprika, skuren i tunna strimlor
-
1 handfull böngroddar
-
1/2 kruka koriander, hackad
-
1/2 kruka mynta, hackad
-
1 lime, saften
-
50 g rostade jordnötter, grovhackade
-
-
Dressing
-
4 msk soja
-
2 msk sesamolja
-
2 msk risvinäger
-
1 msk honung
-
2 tsk sriracha
-
1 vitlöksklyfta, riven
-
Svartpeppar efter smak
-
-
Valfritt protein
-
200 g räkor, kyckling, nötkött eller tofu, marinerat
Vin som passar till
asiatisk nudelsallad