Amaretto Sour är en elegant och välbalanserad cocktail som passar perfekt när man vill unna sig något extra. Med sin mjuka mandel- och persikosötma från amaretton, syrligheten från citronen och den krämiga texturen från äggvitan är detta en drink som tilltalar många smaker. Amaretto Sour är en tidlös klassiker som aldrig går ur tiden.
Gör så här
-
Häll amaretto, citronjuice, sockerlag och äggvita i en shaker med is.
-
Skaka kraftigt i cirka 15 sekunder tills drinken är kyld och skummig.
-
Sila upp i ett kylt cocktailglas.
-
Droppa eventuellt på några droppar Angostura Bitter på skummet.
Varifrån kommer Amaretto Sour?
Amaretto Sour har sitt ursprung i Italien, precis som amarettolikören som är drinkens huvudingrediens. Amaretto är en mandellikör som traditionellt tillverkas av aprikoskärnor eller bittermandel. Den söta likören blev populär i USA under 1970-talet och det var troligen där som Amaretto Sour-receptet skapades, inspirerat av whiskey sour. Sedan dess har drinken blivit en omtyckt klassiker världen över.
Kan man byta ut spriten?
Även om amaretto är själva essensen i en Amaretto Sour så går det utmärkt att variera drinken genom att byta bas. Faktum är att proportionerna (5 cl sprit, 3 cl citron eller lime, 2 cl sockerlag) i denna drink går att använda i en så kallad sour med vilken sprit som helst.
Oavsett om du väljer den klassiska versionen eller experimenterar med nya smaker så är Amaretto Sour en drink som imponerar. Varför inte blanda en omgång till helgens middagsbjudning eller som avec efter maten? Med sin perfekta balans mellan sött och surt blir